Serbia: Ministrul economiei a demisionat; posibile alegeri anticipate

11

Ministrul sârb al economiei, Saşa Radulovic, a demisionat sâmbătă în semn de protest faţă de amânarea adoptării mai multor reforme importante, în condiţiile în care Partidul Sârb al Progresului (SNS, la putere) trebuie să decidă în cursul zilei organizarea sau nu, în luna martie, a unor alegeri legislative anticipate, transmit AFP şi Reuters.

”Pot confirma că Saşa Radulovic a demisionat”, a declarat un consilier al ministrului, Dusan Pavlovic, care nu a oferit alte detalii.

În cursul săptămânii, Radulovic ameninţase că va demisiona din cauza lipsei de sprijin în interiorul guvernului pentru amendarea legilor muncii, privatizării şi falimentului, considerate cruciale pentru redresarea economiei ţării.

Citeste si:  Michael Horn, şeful subsidiarei Volkswagen din SUA, a demisionat

Fără a fi membru al unui partid, Saşa Radulovic a fost numit ministru în luna septembrie la recomandarea SNS, principala forţă politică din actuala coaliţie guvernamentală de la Belgrad.

Demisia lui Radulovic survine la numai câteva zile după ce Serbia a lansat, la Bruxelles, negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, SNS este susţinut de peste 40% din electorat, fiind urmat de Partidul Democrat (DS, de opoziţie), preferat de unu din zece sârbi.

Economia Serbiei, ţară cu 7,1 milioane de locuitori, a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de peste 7% din PIB şi o datorie publică mai mare de 60% din PIB. Rata şomajului a atins 20,1%, iar salariul mediu lunar în Serbia este de circa 400 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata