Alegeri legislative anticipate în Serbia, la 16 martie

Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a anunţat miercuri organizarea de alegeri legislative anticipate pentru 16 martie, la cererea Partidului Sârb al Progresului (SNS), formaţiune conservatoare proeuropeană a puternicului vicepremier sârb Aleksandar Vucic care domină coaliţia aflată la putere în Serbia, informează agenţiile internaţionale de ştiri.

În acest sens, preşedintele sârb a semnat un decret privind dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative anticipate, în direct la postul naţional de televiziune RTS.

Guvernul a motivat cererea pentru convocarea de alegeri anticipate prin nevoia de a avea un mandat mai puternic pentru a accelera reformele. Noile alegeri anticipate intervin la mai puţin de doi ani după ultimul scrutin în această ţară din Balcanii de Vest, potrivit Reuters.

‘Mă aştept la o campanie electorală corectă şi democratică. În această perioadă, organele de stat nu vor înceta să funcţioneze şi vor continua să-şi îndeplinească atribuţiile’, a declarat preşedintele sârb.

Citeste si:  În Macedonia se vor organiza alegeri legislative anticipate în luna aprilie

Prin semnarea decretului, şeful statului a dat curs cererii cabinetului de miniştri şi reprezentanţilor coaliţiei de guvernământ, în frunte cu premierul Ivica Dacic (Partidul Socialist din Serbia) şi prim-vicepremierul Aleksandar Vucic (Partidul Sârb al Progresului), relatează Ria Novosti.

Dizolvarea parlamentului de la Belgrad era prognozată de mult timp de analişti, în urma deteriorării relaţiilor din cadrul coaliţiei de guvernământ. După întâlnirea avută marţi cu premierul şi prim-vicepremierul, preşedintele sârb a declarat că ‘a văzut dorinţa guvernului de a rezolva rapid această problemă şi există voinţă din partea tuturor grupurilor parlamentare ca noi alegeri să aibă loc cât mai repede’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner