Ilie Carabulea, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea, reţinuţi de DNA

Omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mârzac, membru în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, au fost reţinuţi marţi seara de procurorii anticorupţie în dosarul privind fapte de corupţie în domeniul asigurărilor.

Cei trei vor fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat marţi seară pe site-ul instituţiei, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib şi Transcar, prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

Citeste si:  Actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiară a Televiziunii Române

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat că, în intervalul mai – iunie 2013, cei trei, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

„Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea şi Mîrzac au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de omul de afaceri, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi”, susţin procurorii.

Citeste si:  Kovesi: Procurorii vor lămuri modul de prescriere şi de comercializare a unor medicamente

Ilie Carabulea l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, funcţie deţinută în intervalul 16 mai 2012 – 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.

Din poziţia de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupată cu din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii deţinute în mod indirect de Carabulea şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Finanţatorul grupării infracţionale, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta.

Gruparea infracţională a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în ASF.

„Concret, în schimbul protecţiei oferite (…), Carabulea a dispus, în mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în august 2013, i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare”, se arată în comunicat.

Citeste si:  Secrete din bucătăria familiei Windsor

În schimbul acestor foloase, Marian Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritate, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din ASF şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării firmei respective. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata