PTB: 52 de persoane urmărite penal într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani; prejudiciul – 20 milioane euro

32

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti (PTB) au început urmărirea penală faţă de 57 de persoane acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul unor societăţi comerciale de tip fantomă, creând un prejudiciu de 20 de milioane de euro.

În perioada decembrie 2009 – ianuarie 2014, doi dintre inculpaţi s-au folosit de 17 societăţi comerciale de tip fantomă, emiţând numeroase facturi fiscale către 52 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care acestea din urmă le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului.

„Pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, cei doi inculpaţi, de conivenţă cu reprezentanţii societăţilor în favoarea cărora au fost emise facturile (aceştia având de asemenea calitate de învinuit în cauză), au stabilit ca valoarea bunurilor fictiv livrate/serviciilor fictiv prestate să fie plătită prin transfer bancar, din contul societăţii achizitoare către conturile unora dintre cele 17 societăţi cu comportament de tip fantomă, urmând ca, subsecvent, banii să fie retraşi în numerar şi să se întoarcă la dispunătorii plăţilor. Pentru serviciile oferite, din banii pe care îi încasau în modul descris mai sus, aceştia îşi opreau un comision de circa 6-8%”, informează PTB într-un comunicat .

Citeste si:  Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Învinuiţii au fost ajutaţi de mai multe persoane care se ocupau de relaţia cu băncile, efectuând operaţiuni de retrageri de numerar fie de la ATM-uri, fie de la casierii, cu tranzitul banilor de la băncile unde societăţile fantomă aveau deschise conturi către cei doi învinuiţi şi apoi, mai departe, către dispunătorii plăţilor, precum şi cu racolarea unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume neînsemnate, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori în cadrul societăţilor fantomă.

„Cei doi învinuiţi menţionaţi au înfiinţat 17 societăţi comerciale pe numele unor persoane cu situaţie materială precară care, în schimbul unor sume modice, acceptă să deţină calitatea de asociaţi şi administratori în cadrul acestor societăţi şi să deschidă conturi bancare în numele acestora. Societăţile comerciale menţionate mai sus au obiecte de activitate diverse – construcţii, publicitate, asigurări – dar niciuna nu funcţionează la sediile sociale declarate, nu deţin puncte de lucru, nu desfăşoară efectiv nici un fel de activitate comercială şi nu dispun de angajaţi care să le permită prestarea serviciilor sau livrarea bunurilor respective. Multe dintre aceste societăţi nu figurează cu niciun angajat, în timp ce altele figurează formal cu un număr infim de angajaţi”, precizează procurorii.

Citeste si:  Dosar Alina Bica: O parte din bani au fost direcţionaţi către Dorin Cocoş şi Elena Udrea

Pentru a se asigura că vor avea controlul sumelor de bani încasate prin conturile societăţilor menţionate mai sus, cei doi învinuiţi, cu ocazia deschiderii conturilor, au impus administratorilor statutari să împuternicească pe conturile societăţii persoanele lor de încredere (acestea din urmă primind şi cardurile bancare şi token-urile eliberate de bancă).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata