Şeful STS Cluj a aflat la ora 21.00 unde se situa avionul prăbuşit în Apuseni

33

Şeful STS Cluj, col. Ioan Rus, a declarat, miercuri,  că abia la ora 21.00 a aflat locul exact în care s-a prăbuşit avionul, în accidentul din 20 ianuarie.

‘Eu personal am ştiut aproape exact la ora 21.00, pe baza unor informaţii primite de la ROMATSA, datorită unui avion care zbura de la Cluj spre Bucureşti pe deasupra locului incidentului’, a spus Ioan Rus.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, STS a respectat toate procedurile.

‘Îmi doresc din suflet ca în acest caz să se desfăşoare o anchetă şi să se afle adevărul la ceea ce s-a întâmplat. (…) Din punctul instituţiei, într-un sistem de urgenţă nu se poate acţiona decât în baza unor proceduri foarte stricte. Procedurile au fost respectate de la A la Z, fără niciun fel de problemă. (…) STS nu localizează avioane, nu localizează telefoane, nu localizează oameni. Pune la dispoziţia celor care sunt implicaţi în rezolvarea situaţiei de urgenţă date despre localizarea apelului, care sunt primite de la operatorii de telefonie mobilă’, a explicat Ioan Rus.

Citeste si:  Coliziune între două avioane de turism în Elveţia: cel puţin patru răniţi

Pe 20 ianuarie, un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, s-a prăbuşit într-o pădure din munţii Apuseni. În urma accidentului, Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar ceilalţi cinci ocupanţi ai avionului au fost răniţi.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) duminică, 2 februarie, de la ora 16,00, ca urmare a solicitării a cinci membri ai CSAT primite în data de 24 ianuarie, informează Administraţia Prezidenţială.

„Ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Citeste si:  Răzvan Petrescu: Am încercat să mă îndepărtez de avion, mi-a fost frică de o explozie

Premierul Victor Ponta a declarat pe 23 ianuarie că va solicita un raport în CSAT care să explice „eşecul” STS de a identifica locul de unde s-a efectuat apelul la 112 în cazul accidentului aviatic din judeţul Cluj.

„Vom solicita, în baza legii, o treime din membri CSAT, iar eu sunt chiar vicepreşedinte al CSAT, un raport care să explice eşecul activităţii de identificare, nu a epavei, (..) e vorba de identificarea locului de unde s-a făcut apelul la 112, pentru că, dacă, Doamne fereşte, ar fi decedat toţi cei şapte nu ar mai fi avut cine să sune şi nu mai erau telefoane. Însă, din fericire, cinci dintre pasageri au scăpat cu viaţă şi în secunda în care s-a făcut apelul la 112 – serviciu monitorizat de STS – în mod sigur şi în mod normal identificarea locului exact, nu trimiterea celor de la ISU şi de la alte trupe la kilometri distanţă, trebuia făcută mult, mult mai repede”, a afirmat prim-ministrul.

Citeste si:  Ponta: Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu cele ale tuturor bugetarilor

Şeful Guvernului a adăugat că aşteaptă ca în urma raportului să existe şi asumări de răspundere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata