Economia Greciei ar putea înregistra în 2014 al şaptelea an de recesiune

16

Economia Greciei va depăşi în 2014 perioada cea mai dificilă, după şase ani de recesiune, dar PIB-ul încă ar putea înregistra un declin uşor în acest an, a estimat joi Fundaţia pentru Cercetare Economică şi Industrială (IOBE), transmite Reuters.

Noile previziuni ale IOBE sunt mai pesimiste decât cele anunţate de Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care se aşteaptă la o creştere de 0,6% în 2014.

‘Deşi, din punct de vedere al bilanţului, s-a înregistrat o creştere a investiţiilor şi s-au implementat reforme structurale, aceste evoluţii s-ar putea dovedi fragile la nivel fiscal şi politic’, se arată în raportul IOBE.

Citeste si:  Cum ar fi viaţa în alte părţi ale sistemului solar: Luna

Instituţia se aşteaptă ca rata şomajului în Grecia să scadă la 26% în 2014, de la 27,3% estimat pentru 2013, datorită majorării exporturilor şi a investiţiilor.

Luna trecută, Banca Centrală a Greciei a estimat că în 2014 economia va ieşi din recesiunea de şase ani şi va începe să se redreseze în 2014, în timp ce în 2013 declinul va fi de 4%, mai redus faţă de prognoza iniţială, de 4,6%.

În noiembrie, Guvernul a prezentat proiectul de buget, care indică o creştere a economiei de 0,6% în 2014, după un declin de 4% în 2013.

Citeste si:  Mircea Vintilă, un artist care a rămas fidel folkului

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata