Trei foşti directori băcăuani ai SISEE, condamnaţi în Dosarul „Transformatorul”, alături de Relu Fenechiu

11

Ioan Turbatu, Ion Marghidan şi Petru Andronache, foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, inculpaţi în acelaşi dosar cu ex-ministrul Relu Fenechiu, vor efectua pedepse cu închisoarea de şase ani – primii doi, respectiv şapte ani – cel de-al treilea.

Cei trei au fost condamnaţi definitiv, joi, de o instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Dosarul ,,Transformatorul’. Totodată, băcăuanii vor plăti în solidar cu Relu Fenechiu şi alţi doi inculpaţi condamnaţi, peste şase milioane de lei, urmând a li se interzice şi o serie de drepturi civile pe timp de trei ani.

La proces, apărătorii celor trei inculpaţi băcăuani au cerut fie achitarea clienţilor pe care îi reprezintă, fie desfiinţarea hotărârilor de condamnare decise de instanţa de fond şi rejudecarea dosarului. Ei au susţinut că toate tranzacţiile pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată au fost efectuate legal, că este dovedit, cu acte depuse la dosar, şi că transformatoarele rămase în stoc sunt funcţionale şi pot fi folosite oricând de SISEE Moldova.

Citeste si:  Aproape 10 milioane de copii din lumea întreagă riscă să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova, Ioan Turbatu şi Ion Marghidan, respectiv Petru Andronache, în calitate de director comercial, şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic, între care transformatoare de putere şi întrerupătoare, cu firmele La Roca, Fene Grup, Euro Plus şi Tehnorom. Toate respectivele firme sunt din Iaşi şi îi aveau ca asociaţi sau administratori pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Damian.

Citeste si:  Ciolacu: Colegii au o problemă cu plagiatul programului de guvernare. Nu va fi o vendetă la audieri

Astfel, în urma unor proceduri de achiziţie publică fictive, cu complicitatea inculpaţilor Fenechiu şi Lucian şi Damian Mihai Bogdan, cei trei au acceptat livrarea de produse pentru sistemul energetic, necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienţă incertă, iar preţul de achiziţie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de circa 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro), reprezentând valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate, aflate în prezent, în proporţie de 99 la sută, pe stoc.

În sarcina lui Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, instanţa a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificata şi continuată (24 de acte materiale).

Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, a fost acuzat de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (15 acte materiale), dar şi de abuz în serviciu contra intereselor publice (7 acte materiale), iar în sarcina lui Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, au fost reţinute acuzaţiile de abuz în serviciu în forma calificată continuată (39 de acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (7 acte materiale).

Citeste si:  OMS cere măsuri drastice pentru a opri cea mai gravă epidemie de Ebola din lume

Instanţa l-a condamnat în acelaşi dosar pe fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, la cinci ani de închisoare cu executare, el fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 de acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (7 acte materiale). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata