ANP va sesiza instanţele în cazul eliberării a 400 deţinuţi, ca urmare a noilor coduri penale

Comisiile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au analizat 30.887 dosare ale unor deţinuţi şi vor sesiza instanţele de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale.

„Conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Acestea au avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale”, se arată într-un comunicat al ANP remis vineri.

Citeste si:  Avocatul Poporului vrea ca pentru degrevarea penitenciarelor să se pună accentul pe sancţiunile neprivative de libertate

Astfel, până la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate.

Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri.

„Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale”, precizează ANP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close