Mănăstireanu(ANSVSA): România va putea exporta ovine vii în Turcia după ce fermele de carantină vor fi agreate de experţii turci

Partea turcă a precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor româneşti de carne şi animale vii din speciile bovine şi ovine, urmărind doar respectarea normelor şi reglementărilor OIE şi UE din domeniu, iar evoluţiile recente din România, ţară considerată ca foarte importantă pentru relaţiile bilaterale, îi determină să găsească soluţiile convenabile ambelor părţi pentru liberalizarea treptată a comerţului. Pe măsura schimbării statusului României la OIE faţă de bolile animalelor, se are în vedere stabilirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi a procedurilor pentru fiecare specie în parte.

Citeste si:  Uzinele ruseşti de armament lucrează la capacitate maximă

Potrivit ANSVSA, pe exportul de bovine vii şi carne de bovine s-a convenit că discuţiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de ţară pentru România. Delegaţia română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii mai 2014.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST) au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Citeste si:  Cea mai veche mină din România s-a închis după 156 de ani de activitate

Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind produsă de un agent infecţios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

În anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

Citeste si:  Exporturile au crescut cu 4,8%, în mai

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata