Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui” din Arad

56

Printre exponate se numără maşina de preparat îngheţată, acţionată manual. La acea vreme, gheaţa pentru îngheţată era adusă iarna din râu, pusă în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara se scotea pentru a se face îngheţata. Asta până când în Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă  ‘Flora’, în anii ’50.

Alte exponate de seamă sunt aparatul de fabricat bomboane, realizat în jurul anului 1920, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul, un agregat pentru prepararea marţipanului. De asemenea, pot fi vizionate mese din marmură pentru prelucrarea zahărului fiert, o maşină pentru tăiat hârtia în care se împachetau bomboanele pentru pomul de Crăciun, peste 60 de modele de bomboane fondante, diverse forme pentru prepararea turtei dulci şi a ciocolatei, dar şi fotografii şi documente. Nu în ultimul rând, muzeul deţine cărţi de specialitate, unele unice în ţară, reţetare, diplome şi medalii obţinute de-a lungul vremii de cofetarii arădeni.

Citeste si:  Producătorii de energie regenerabilă nu mai au unde să vândă certificate verzi în valoare de 150 milioane euro

Dropsuri, trandafiri de marţipan, cizmuliţe de ciocolată şi purceluşi umpluţi cu nucă sunt doar câteva dintre delicatesele ce ne trimit într-o incursiune în dulcele interbelic ieşite din laboratoarele muzeului. Acestea ascund nu doar reţete secrete, ci şi tehnici speciale de preparare.

În muzeu vedem şi un cântar folosit în cofetăriile Arădene, fabricat la Arad de către firma Garai. De asemenea pot fi văzute două cutii de prezentare, care erau folosite la prezentări, atunci când o cofetărie mai mare era invitată la o expoziţie culinară, aceasta, pentru a nu îşi întrerupe producţia, trimiteau un ‘voiajor’ cu mostre de produse proprii spre a fi prezentate.

Citeste si:  Arestul la domiciliu nu poate depăşi 180 de zile în faza de urmărire penală

Cu ocazia deschiderii oficiale a muzeului, Ioan Gui a pregătit pentru oaspeţii săi, o serie de preparate de cofetărie, de la arhicunoscutele ‘şuhaida’ şi bomboane din ciocolată, la piersici, ştiuleţi de porumb sau ghinde, preparate care cu greu mai pot fi văzute, în prezent, în cofetăriile din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata