UE pregăteşte împreună cu SUA un plan de ajutor pentru Ucraina

Uniunea Europeană pregăteşte împreună cu Statele Unite ale Americii un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina, a indicat reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, într-un articol publicat luni de Wall Street Journal, citat de AFP.

UE şi SUA ”dezvoltă un plan – Planul Ucrainean, cum am sugerat ca ele să-l numească, – care analizează ceea ce noi trebuie să facem începând de acum în diferite sectoare pentru a ameliora lucrurile”, a declarat dna Ashton, intervievată de cotidianul american pe marginea conferinţei anuale de la Munchen (Germania) privind securitatea.
Catherine Ashton, care este aşteptată la Kiev în cursul acestei săptămâni, n-a precizat suma ajutorului avut în vedere, ci a indicat doar că ”cifrele nu vor fi modeste”.

Ajutorul nu va consta doar în bani, a spus dna Ashton. Printre pistele reţinute pentru a ajuta Ucraina, dna Ashton a menţionat posibilitatea de a oferi ”garanţii” financiare, ajutoare pentru investiţii sau sprijin pentru moneda ucraineană pentru a asigura stabilitatea sa.

Citeste si:  Pogea: Bugetul pe 2010 va fi construit pe un deficit public de 5,9% din PIB

AFP aminteşte că, de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în noiembrie 2013, Ucraina se confruntă cu un val de contestare. Guvernul ucrainean a preferat apropierea cu Rusia şi a obţinut din partea Moscovei promisiunea unui ajutor de 15 miliarde de dolari pentru a-şi menţine economia fragilă pe linia de plutire. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner