Guvernul a avut o singură restanţă în faţa FMI: nu a redus suficient arieratele

47

„În privinţa dereglementării, România şi-a respectat angajamentele. Pentru energie electrică, piaţa a fost deja dereglementată pentru consumatorii non-casnici la 1 ianuarie, aşa cum era planificat. La gaze, dereglementarea va fi atinsă în iulie, mai devreme decât era estimat’, a spus Schaechter.

Potrivit calendarelor agreate de Guvern şi FMI în 2012, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2014 pentru consumatorii industriali, iar, pentru cei casnici, procesul de liberalizare va fi finalizat la 31 decembrie 2017.

La gaze, calendarul iniţial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, termen care se mută la 1 iulie 2014. Pentru cei casnici, preţurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.

La fel, în ceea ce priveşte măsurile pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, cele luate de Guvern au fost în linie cu aşteptările, a mai spus şeful misiunii FMI.

Citeste si:  Privirea nou-născutului poate anunţa probleme de comportament

În privinţa listărilor la bursă aşteptate pentru acest an, respectiv în cazul companiilor Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia, Schaechter a precizat că pregătirile decurg conform planurilor.

„În ceea ce priveşte Hidroelectrica, este vorba de o mică participaţie care va ajunge pe bursă, adică 15%, ceea ce reprezintă un pas mic pentru a deschide compania spre investitorii privaţi. Scopul principal al acestor listări este de a asigura finanţare şi deschidere, transparenţă’, a spus ea.

Întrebată dacă vara anului viitor ar fi perioada oportună pentru listarea celor trei companii de stat, Schaechter a precizat că, din acel moment, analiştii vor privi cu alţi ochi aceste societăţi şi a dat drept exemplu listarea de succes a Romgaz, din toamna lui 2013.

„Sectorul energetic în România este unul strategic şi reprezintă o modalitate de a atrage investiţii străine’, a arătat şeful misiunii.

Citeste si:  Pierre Lellouche reafirmă interesul Franţei pentru construcţia viitoarei centrale nucleare din România

Ea a adăugat că autorităţile române au prezentat misiunii FMI planul de reorganizare a producătorilor de energie în companii care să deţină un mix de resurse, nu doar una, aşa cum se întâmplă acum.

„Am avut discuţii succinte pe această temă. Urmează să fie elaborat un studiu şi vom continua discuţiile pe această temă, în funcţie de rezultatele acestuia’, a continuat Andrea Schaechter.

În altă ordine de idei, nici Andrea Schaechter şi nici Fermando Tolosa nu au reuşit să le explice ziariştilor cum va funcţiona măsura anunţată de Guvern, potrivit căreia persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Citeste si:  Moscova, la un pas de victoria finală?

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.

”Cei care au 800 de lei rata vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani”, a explicat Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata