Preşedintele României face apel la Turcia pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre

Întrebare: Cum ar putea guvernele facilita şi mai mult afacerile?

Răspuns: Printre punctele forte ale pieţei româneşti ar trebui să menţionăm poziţia ei geografică strategică, mediul social şi cultural favorabil, forţa de muncă la costuri reduse calificată şi multilingvă, costuri de producţie mult mai mici decât în majoritatea ţărilor europene, impozitul pe venit şi impozitul pe profit la un nivel scăzut de 16 %, preţurile mici pentru bunuri de consum şi servicii, sume importante alocate investiţiilor în infrastructură şi fonduri de ajutor de stat şi fonduri UE pentru proiecte de investiţii.

Un cadru legal de reglementare este în curs de desfăşurare pentru implementarea de „business angels” /investitori providenţiali n.r/, ca o alternativă la bursa de valori la nivel micro, cu scopul de a atrage capital de la investitori către firme mici, necotate la bursă.

Citeste si:  Nuclearelectrica scoate la vânzare pe bursă energie în valoare de aproximativ 234 de milioane de lei

România are o combinaţie de resurse energetice ce ar putea să-i permită să devină un principal producător regional şi furnizor de energie. Resursele potenţiale ar putea fi mărite prin punerea în funcţiune a unor noi zone de foraj petrolier offshore în câmpurile platoului continental al Mării Negre şi la mare adâncime.

Întrebare: Care este evaluarea dumneavoastră pentru mai multe oportunităţi de cooperare în regiunea Mării Negre?

Răspuns: Sunt convins că Turcia, partenerul nostru strategic, poate contribui substanţial la atingerea potenţialului de dezvoltare a regiunii. În regiunea Mării Negre, înţelegem acum nevoia unei abordări pragmatice, cu accent pe cooperare în zonele mai puţin sensibile, cum ar fi cercetarea sau protecţia mediului, în timp ce se consolidează formatele de cooperare existente.

Citeste si:  Traian Băsescu: Referendumurile din Ucraina sunt ilegitime

Noi credem că implicarea UE în regiune ar putea contribui la soluţionarea conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre.

Întrebare: Aţi urmărit recenta dezbatere politică din Turcia, mai ales după inculpările pentru corupţie la 17 decembrie? Cum sunt percepute din partea dumneavoastră turbulenţele politice din Turcia şi reacţia guvernului la inculpările pentru corupţie, mai ales din punctul de vedere al unui stat membru al UE?

Răspuns: Noi încurajăm Turcia să depună eforturile necesare cerute pentru reforme ale sistemului judiciar şi consolidarea statului de drept în conformitate cu valorile şi standardele europene. Ca unul dintre statele membre ale UE ce sprijină Turcia în procesul de aderare şi de a deveni membru cu drepturi depline, România susţine o deschidere oportună a capitolelor de negociere relevante în domeniul justiţiei şi statului de drept (capitolele 23 şi 24). De asemenea, este important ca Turcia să fie deschisă pentru un dialog constructiv cu toate instituţiile europene relevante, în scopul de a merge mai departe cu un proces eficient de reforme şi să menţină ritmul procesului de aderare.

Citeste si:  Traian Băsescu: România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova

Fiind conştienţi de complexitatea întregului proces de reforme, noi credem că instituţiile turce sunt competente să-şi asume această provocare. Prin urmare, este foarte importantă în acest context întărirea în continuare a cooperării cu instituţiile UE şi Consiliul Europei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata