Renate Weber cere Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii

Eurodeputata liberală (ALDE) Renate Weber solicită Comisiei Europene să declanşeze o anchetă completă şi amănunţită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic a împrumuturilor de subzistenţă pentru studenţii români şi bulgari, la care anterior fuseseră îndreptăţiţi.

Într-o scrisoare trimisă miercuri vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale
şi cetăţenie, precum şi comisarului pentru educaţie Androulla Vassiliou şi comisarului pentru ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor, europarlamentarul român cere Comisiei ca, în cazul in care „se dovedeşte că s-ar fi încălcat prevederile UE, să fie declanşată de îndată procedura de infringement împotriva Marii Britanii, potrivit Tratatului”.

Citeste si:  Grecia: Seism de 4,9 grade, fără victime

Eurodeputata PNL vorbeşte în scrisoare despre impactul negativ pe care sistarea bruscă a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilităţii studenţilor români şi bulgari de a-şi continua studiile în Marea Britanie, precum şi despre modul defectuos în care instituţia care se ocupă de verificarea şi acordarea împrumuturilor pentru studenţi – Students Loans Company (SLC) – a gestionat până acum situaţia creată, existând cazuri ale unor studenţi care au produs toate dovezile necesare, dar care, două luni mai târziu, tot nu au obţinut reluarea sprijinului financiar.

Renate Weber, purtătoare de cuvânt a grupului ALDE în materie de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, reaminteşte Comisiei că, începând cu 1 ianuarie 2014, „dreptul Marii Britanii de a impune restricţii cetăţenilor români şi bulgari, cu privire la piaţa internă a muncii, a expirat, iar cetăţenii celor două ţări trebuie să fie trataţi în mod egal şi trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi pe care le au ceilalţi cetăţeni UE”, se arată într-un comunicat.

Citeste si:  Judeţul Ilfov: scurt istoric

„Orice încălcare a libertăţii de mişcare a cetăţenilor români şi bulgari reprezintă o violare a prevederilor legale ale UE şi trebuie rapid sancţionată. Dreptul la educaţie reprezintă, de asemenea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi nu poate fi obiectul unor acţiuni şi sancţiuni discriminatorii. Ca urmare, orice restricţii aplicate unei întregi categorii de studenţi, doar pe baza cetăţeniei lor şi pe baza unor acuzaţii nefondate cu privire la eligibilitatea lor (ca grup) de a accesa şi obţine sprijin financiar pentru a-şi continua studiile – în locul unei analize de la caz la caz şi, în urma adunării de probe solide, să se restricţioneze accesul la sprijin financiar etc., aşa cum ar fi fost normal – constituie o încălcare gravă a principiilor şi valorilor fundamentale europene”, a argumentat eurodeputata liberală în scrisoarea trimisă oficialilor europeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata