Debutul reuniunii la nivel înalt dintre cele două Corei

Discuţiile dintre oficiali din Coreea de Nord şi de Sud au început miercuri dimineaţă, 12 februarie, primele din ultimii ani care au loc la un nivel foarte înalt, posibil semn al reluării cooperării bilaterale înainte de reuniunile familiilor separate de război în urmă cu 60 de ani, relatează AFP.

Temele abordate cu prilejul aceste întâlniri, ce are loc în localitatea de frontieră Panmunjom, nu au fost precizate, însă conţin ‘subiecte importante’, printre care reluarea programului de reuniuni ale familiilor separate de Războiul din Coreea (1950-1953), a anunţat cu o zi înainte Ministerul Unificării de la Seul.

Citeste si:  Neutronii ar putea fi cheia elucidării misterului materiei întunecate şi a energiei întunecate

Delegaţia Sudului este condusă de oficialul cu rangul cel mai înalt din cadrul Consiliului naţional de securitate, Kim Kyou-Hyun. El a afirmat că scopul autorităţilor de la Seul este de a se asigura că reuniunilor vor avea loc, după cum este prevăzut în program.

Reuniunile familiale programate în septembrie 2013 au fost anulate de Phenian în ultimul moment.

De partea Coreii de Nord, delegaţia va cere foarte probabil încă o dată anularea manevrelor militare comune desfăşurate anual de Washington şi Seul, care urmează să înceapă pe 24 februarie.

Citeste si:  În urma testelor ADN, un bărbat a fost declarat nevinovat după 26 de ani de închisoare

Kim Kyou-Hyun a declarat că abordează aceste discuţii ‘cu spiritul deschis pentru a studia oportunităţile de a demara un nou capitol în Peninsula Coreeană’.

El nu a menţionat dacă programul nuclear al Phenianului va reprezenta un subiect al discuţiilor care au început la ora locală 10.00 (01.00 GMT).

Este vorba despre prima întâlnire, din 2007, la un nivel atât de înalt între reprezentanţi din Coreea de Nord şi de Sud. Ea are loc în ajunul vizitei la Seul a secretarul de stat american, John Kerry, unde va discuta cu autorităţile din această ţară despre situaţia din Coreea de Nord.

Citeste si:  Un olandez le "mulţumeşte" celor care au doborât avionul malaezian pentru că i-au ucis fiica adolescentă

Potrivit Seulului, întâlnirea de la Panmunjom a fost propusă de Phenian, a cărui delegaţie este condusă de Wong Ton-Yong, vicepreşedinte al organizaţiei care se ocupă de legăturile dintre cele două Corei.

Această reuniune nu a fost menţionată în presa nord-coreeană. Întâlnirea are loc în partea sud-coreeană a localităţii transfrontaliere unde a avut loc semnarea armistiţiului în Războiul din Coreea. Între cele două state vecine nu există un tratat de pace, adaugă AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata