FMI: Retragerea băncilor străine din Europa emergentă continuă, dar nu s-a intensificat

Băncile străine au continuat să-şi reducă finanţarea către ţările din Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei (CESEE) în trimestrul al treilea al anului trecut, într-un ritm similar cu cel înregistrat în trimestrul al doilea al anului trecut, risipind îngrijorările că retragerea băncilor străine din regiune s-a intensificat după de Rezerva Federală americană a început să înăsprească politica monetară în luna mai 2013, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se bazează pe statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Deşi băncile străine şi-au redus poziţiile externe faţă de majoritatea ţărilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ în rândul statelor.

Cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în Slovenia, Ungaria şi Croaţia, în timp ce în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina şi Belarus s-au consemnat modificări pozitive în poziţiile băncilor.

Citeste si:  Roxana Mînzatu (ANAP): Strategia în domeniul achiziţiilor publice trebuie implementată în 2016, altfel CE opreşte finanţarea pe 2014-2020

FMI avertizează, însă, că deşi re-atragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condiţiile externe de finanţare au devenit mai dificile pentru ţările din CESEE, în condiţiile creşterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.

Cele mai afectate au fost ţările cu necesităţi mari de finanţare externă şi/sau fiscală. Unele dintre aceste ţări au înregistrat şi cele mai mari reduceri ale finanţării bancare în trimestrul al treilea.

Studiul FMI arată că cele mai mare contracţii ale creditului şi, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finanţării băncilor străine se înregistrează în ţările cu slăbiciuni în fundamentele sectorului bancar.

Citeste si:  MUZEELE ŢĂRII: Muzeul "'Regiunii Porţilor de Fier"

Potrivit FMI, băncile din ţările care au suferit o reducere a finanţării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croaţia, Bulgaria, România şi Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calităţii activelor, nivel scăzut al profitabilităţii şi dependenţă ridicată de finanţarea venită de la băncile mamă.

‘Acest lucru înseamnă că reducerea finanţării externe şi contracţia creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor’, subliniază FMI.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2014, FMI se aşteaptă la continuarea înăspririi condiţiilor de finanţare externă pentru pieţele emergente, în condiţiile continuării înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar şi a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai mari 130 de bănci din zona euro.

Citeste si:  Frica lui Vlădescu: România ar putea ajunge ca Argentina în 2000

De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot în evidenţă provocările care vor persista în tranziţia la dobânzi mai mari la nivel global.

În concluzie, 2014 va fi un an cu provocări pentru ţările CESEE în condiţiile în care relansarea economică este lipsită de credite şi este susţinută în principal de exporturi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata