EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

La pas prin Bucureşti: Palatul Telefoanelor

Palatul Telefoanelor din Bucureşti este o clădire – monument istoric, localizată pe Calea Victoriei. Imobilul cu o înălţime de 52,5 m a fost construit între anii 1929-1933, într-un stil specific turnurilor zgârie-nori din America, având caracteristici reprezentative stilului Art Deco. În prezent, în Palatul Telefoanelor se află sediul central al companiei Romtelecom.

Marea Depresiune declanşată odată cu crahul de pe Wall Street, din 1929, a avut un impact puternic şi asupra economiei României. Guvernul român a decis atunci să contracteze un împrumut de la trustul american Morgan, tranzacţie care s-a soldat cu acordarea unui monopol pe o perioadă de 20 de ani Corporaţiei Internaţionale de Telefonie şi Telegraf (International Telephone and Telegraph Corporation—ITT) din SUA.

ITT a înfiinţat mai târziu Societatea Anonimă Română de Telefoane (”Romanian Telephone Company, Ltd.”—SART), care şi-a stabilit ca obiective modernizarea serviciilor de telefonie din România şi construcţia Palatului Telefoanelor.

Pe locul unde urma să fie construit sediul societăţii s-a aflat terasa Oteteleşanu, una dintre cele mai populare grădini din Capitală de la sfârşitul secolului al XIX-lea, frecventată de personalităţi ale culturii româneşti, precum Șt. O. Iosif, George Coşbuc sau Ion Minulescu. Localul era la concurenţă cu restaurantul Casa Capşa, ambele fiind poziţionate în apropierea Teatrului Naţional. Însă, spre anii ’30, vechea terasă îşi pierduse farmecul de odinioară şi ajunge să fie cumpărată de Societatea de Telefoane.

Proiectul clădirii a fost încredinţat unei echipe formate din trei arhitecţi străini: Louis Weeks, Edmond van Saanen Algi şi Walter Froy. Unul din cei trei arhitecţi semnatari, olandezul stabilit în România, Edmond van Saanen Algi, a proiectat mai multe clădiri reprezentative din Bucureşti, cum ar fi Academia de Studii Economice.

Construcţia a durat aproximativ 20 de luni şi a fost finalizată în 1933. Societatea Anonimă de Construcţii Union a efectuat lucrările la fundaţie. Palatul Telefoanelor a fost una dintre primele clădiri din Bucureşti construite pe schelet de oţel, lucrarea fiind realizată de Uzinele şi Domeniile de Fier de la Reşiţa.

Era prima clădire modernă de pe Calea Victoriei, iar stilul Art Deco evidenţia viziunea progresistă. În plus, telefonul, ale cărui elemente au fost folosite în stilizarea detaliilor (designul mânerelor de la uşi, obiecte de interior) era, de asemenea, considerat un simbol al progresului şi al încrederii în viitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata