O invenţie pe zi: Lentilele de contact

Încă din 1845, Sir John Herschel a sugerat ideea lentilelor de contact, dar nu a făcut nimic în această privinţă. Aplicarea practică a lentilei pe pupilă nu a fost realizată decât mult mai târziu, spre sfârşitul secolului, când F. E. Muller, producător german de ochelari, a creat o lentilă pentru un bărbat a cărui pleoapă fusese grav afectată de cancer. Pacientul a folosit lentila 20 de ani, până la sfârşitul vieţii şi nu şi-a pierdut vederea.

Termenul ”lentilă de contact” a fost propus iniţial de Eugen Fick, medic elveţian, care în 1887 a publicat rezultatele experimentelor cu acest tip de lentile. În 1889, August Muller, student la medicină, de origine german, descria propriile experimente cu lentilele de contact. Deşi încercările sale nu s-au dovedit eficiente, au avut totuşi o contribuţie semnificativă în acest domeniu.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Mănuşi pentru îndrăgostiţi

După 1892, numeroşi medici, susţinuţi de diferite firme de produse optice, au început să se specializeze în producerea lentilelor. Până la începutul anilor ’40 era deja disponibilă o gamă destul de largă de lentile de contact.

Exista însă un inconvenient: toate lentilele, indiferent de faptul că erau din fibră de sticlă sau de plastic, erau destul de mari ca dimensiune şi nu puteau fi folosite o perioadă de timp îndelungată.

Îmbunătăţirile aduse ulterior au dus la creşterea semnificativă a numărului de persoane care le foloseau. În 1964, peste 6.000.000 de americani purtau lentile de contact, 65% dintre aceştia fiind femei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata