ASF: Atacul fără precedent la adresa instituţiei vine în contextul deciziei privind compania Astra

16

Pentru patronul Astra, preşedintele ASF ‘habar nu are de asigurări‘, iar pentru preşedintele României, preşedintele ASF ‘nu are competenţe pe piaţa de capital’. Şi pentru preşedintele României şi pentru acţionarul majoritar al Astra, conducerea ASF este ‘incompetentă'”, evidenţiază comunicatul ASF.

Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiei precizează că salariile conducerii ASF au fost comunicate public încă de anul trecut şi sunt semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere, însă au intrat în atenţia Preşedintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra.

Citeste si:  Piaţa asigurărilor din România a scăzut cu 6,8% în primul semestru din 2014, la 3,97 miliarde lei

„Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţiei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea Astra nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro.

Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro. Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept ‘secretara domnului Boc’, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro’, se arată în finalul comunicatului ASF.

Citeste si:  Finanţare totală de 1 milion de euro pentru tineri antreprenori, printr-un proiect european

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat miercuri Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este „o cloacă”.

„Şi dezbaterea publică şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.

ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Citeste si:  Şeful ASF, urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu

El a adăugat că ar trebui făcut din ASF „o instituţie cu autoritate profesională şi morală”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească. Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata