O invenţie pe zi: Mixerul

Rufus W. Eastman a primit brevetul pentru primul mixer electric în 1885. În scurt timp, au apărut noi modele de mixere, printre acestea remarcându-se invenţia psihologului Lillian Gilbreth, mamă a 12 copii.

În 1908, inginerul Herbert Johnson a văzut un brutar care frământa aluatul pentru pâine cu ajutorul unei linguri metalice. De aici i-a venit ideea să creeze un mixer fix, cu bol, care a devenit repede cunoscut ca aparatul care asigură cel mai mare ajutor în bucătărie, de unde provine şi denumirea ”KitchenAid”.

În 1911, L.H. Hamilton, Chester Beach şi Fred Osirus au patentat un nou model de mixer electric — un aparat constituit dintr-o platformă de porţelan cu o singură paletă metalică, care era pusă în funcţiune de un motoraş. Aparatul era prevăzut cu un buton, care odată accesat, punea în funcţiune motorul şi astfel paleta metalică începea să se rotească.

Citeste si:  Previziunile de iarnă ale CE: România va avea creştere de 2,3% în 2014 şi 2,5% în 2015

Mixerele electrice de uz casnic variau de la modele mai mici, cu o singură paletă, la modele complexe, cu două palete sau cu un bol inclus. În acest bol urmau să fie amestecate produsele folosite. Existau, de asemenea, mixere industriale, folosite la scară largă, în fabrici, care amestecau câteva zeci de kilograme de ingrediente odată.

Până în 1930, aceste mixere făceau un zgomot foarte puternic. Din acest motiv, Ivar Jepson împreună cu echipa lui au introdus aparatul Sunbeam Mixmaster, Modelul M4A, un model mult mai performant. Modelele Mixmaster aduceau şi o altă îmbunătăţire, şi anume faptul că aveau trei viteze.

Citeste si:  Comisia Europeană a aprobat un program de 100 milioane euro pentru IMM-urile din România

Mixmaster-ul iniţial nu era portabil şi nu avea un mâner potrivit. Începând cu Modelul M4B, mixerul avea un mâner pe partea superioară, care ajuta la folosirea aparatului. Până în 1933, cumpărătorii puteau achiziţiona mixerul cu un bol din aluminiu alăturat. Începând cu anul 1933, acest bol a fost pus în vânzare ca accesoriu suplimentar.

Majoritatea mixerelor puteau fi folosite doar manual. Era nevoie de o persoană care să învârtă mixerul, astfel încât paletele să amestece conţinutul. O nouă îmbunătăţire a aparatului a dus la crearea unui sistem prin care paletele să fie centrate pe mijlocul bolului, iar acesta din urmă, ajutat de un motoraş, să se învârtă, astfel încât paletele să poată amesteca întreaga cantitate.

Citeste si:  Companiile energetice de stat ar putea trece din nou de la Departamentul pentru Energie la Ministerul Economiei

Singura contribuţie a posesorului acestui aparat, în afară de montarea lui, mai era să adauge ingredientele care trebuiau amestecate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata