Ucraina are un nou guvernator al Băncii Centrale

Parlamentul ucrainean a numit luni un nou guvernator al Băncii Centrale, după ce fostul guvernator, Ihor Sorkin, a demisionat după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, transmite Reuters.

Un număr de 310 deputaţi dintr-un total de 450 de parlamentari au votat în favoarea numirii lui Stepan Kubiv, un membru al parlamentului cu experienţă în domeniul bancar, în funcţia de guvernator al Băncii centrale a Ucrainei.

‘Vă promit transparenţă la Banca Naţională. Vrem să spunem că Ucraina este o piaţă uriaşă, o platformă de investiţii’, a declarat Stepan Kubiv, în vârstă de 51 de ani, care s-a născut şi a trăit în zona de vest a Ucrainei.

Citeste si:  Europa Centrală şi de Est rămâne foarte atractivă pentru întreprinzători în comparaţie cu zona euro

Stepan Kubiv a condus mai multe bănci comerciale înainte de a fi ales în parlament pe listele partidului Batkivshchyna, condus de fostul premier Iulia Timoşenko. Kubiv preia o economie aflată în pragul falimentului. Ucraina are datorii în valoare de 73 de miliarde de dolari şi trebuie să ramburseze 12 miliarde de dolari până la finele acestui an.

Anterior, ministrul interimar de Finanţe, Iuri Kolobov, a declarat că Ucraina are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Citeste si:  Au început testele pentru livrările de gaze din Europa în Ucraina

De asemenea, Kolobov a propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor cu Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări, precizând că pachetul de asistenţă în valoare de 35 de miliarde de dolari reprezintă necesarul de finanţare al Ucrainei pentru acest an şi anul viitor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata