Vânzarea produselor agricole fără atestat ar putea fi pedepsită cu până la 15.000 lei

Valorificarea produselor agricole proprii de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol care nu sunt produse în ferma proprie ar putea fi pedepsită cu amendă de până 15.000 lei.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Acesta a avut raport de admitere cu amendamente.

„Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare. (…) Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, şi care nu sunt produse în ferma proprie cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei”, se arată în amendamentele admise de Comisia pentru agricultură din Senat.

Citeste si:  Programele selectate pentru promovarea produselor agricole în UE şi în ţări terţe vor fi transmise Comisiei până pe 15 iunie

Un alt amendament adoptat spune că vânzarea unor produse agricole altele decât cele din producţie proprie, în baza carnetului de comercializare eliberat, se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

„Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului. Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului Bucureşti şi nominalizează cel puţin un reprezentant în acest scop”, se mai arată în amendamente.

Citeste si:  Franţa: Cel mai vechi caz de trisomie 21 a fost descoperit la un schelet de copil

Iniţiator este Guvernul României, iar Senatul este prima cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata