Băsescu a trimis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru Cristian David

Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi, 27 februarie,  ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

 „Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis joi, 27 februarie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 26 februarie 2014, privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 21 decembrie 2012 – 26 februarie 2014, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citeste si:  Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA

Potrivit sursei citate, şeful statului a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie legat de cererea de urmărire penală pentru Cristian David.

Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis miercuri preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită efectuarea urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii.

Potrivit DNA, pentru a justifica în declaraţia de avere depusă la data de 14 iunie 2013 intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica ‘venituri din alte surse’, primirea a 60.000 euro, cu titlu de ‘restituire împrumut’, de la mama sa.

Citeste si:  Un nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi, la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi ‘restituit’ împrumutul”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri .

Citeste si:  ANM: Temperaturi în scădere treptată, în perioada 1- 14 septembrie; probabilitatea de apariţie a averselor creşte în a doua săptămână

Probele administrate în cauză, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare cumpărare aparent, au relevat că ministrul David a fost profund preocupat de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere, precizează DNA.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata