Temperaturi medii de până la 17 grade Celsius şi precipitaţii excedentare în unele zone, în intervalul martie-mai 2014

Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă în majoritatea regiunilor şi precipitaţii excedentare mai ales în luna mai, în Moldova, Banat, Muntenia şi Oltenia.

Conform datelor ANM, în martie, valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepţia regiunilor sud-estice şi, local, a celor sudice şi vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei. Astfel, în Dobrogea, Muntenia şi Banat termometrele vor arăta, în medie, valori cuprinse între două şi 7 grade Celsius, în timp ce în rest acestea vor indica între între -1 şi 6 grade Celsius.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării (până la 80 l/mp în Maramureş), mai puţin în sud-est, unde se vor încadra în normele climatologice, respectiv între 15 şi 45 litri/mp.

Citeste si:  ANM: Valori termice negative ziua şi noaptea, asociate cu ninsori în majoritatea zonelor, până pe 23 decembrie

La nivelul lunii aprilie 2014, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor, iar în regiunile sudice, local, se vor situa sub aceste medii. Temperaturile medii vor oscila între 4 şi 11 grade Celsius, în Moldova, şi până la 13 grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Cantităţile lunare de precipitaţii anunţate în aprilie vor fi, în general, excedentare, exceptând arii restrânse din sud şi est (între 20 şi 40 l/mp), unde vor fi apropiate de mediile multianuale. Cele mai mari valori de precipitaţii se vor înregistra în zona Moldovei, Crişanei şi Banatului (36-60 l/mp) şi în Oltenia (45-80 l/mp).

Citeste si:  Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei au scăzut cu peste un miliard de lei, în iulie

În luna mai, meteorologii prognozează valori termice apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării (între 14 şi 17 grade Celsius) şi se vor situa, în general, sub aceste medii în restul teritoriului (între 12 şi 15 grade Celsius).

De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, cu o tendinţă de excedent în Oltenia, Banat, Moldova şi Muntenia de până la 110 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Citeste si:  Rezervele de aur ale României sunt de cel puţin 700 de tone

Potrivit specialiştilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata