Amalia Năstase: Reputaţia o construieşti în ani şi o poţi distruge în câteva secunde

AGERPRES: Domeniul în care lucrezi este şi foarte căutat şi foarte solicitant pentru cei care se ocupă de el. Cât de greu este să te impui în domeniul PR-ului, al comunicării, al publicităţii?

Amalia Năstase: Dacă faci ce îţi place nimic nu e greu. Ar fi foarte greu să nu îmi placă ceea ce fac, să mă simt obligată să fac anumite lucruri. Eu m-am născut ca fiind un om care trăieşte prin prieteni. Întotdeauna, şi înainte să am acest business, trăiam foarte mult alături de prietenii mei.

Din toate păturile sociale şi din toate zonele sociale. Lucrul ăsta m-a ajutat să îmi dezvolt relaţiile de business, pentru că sinceri să fim relaţiile dezvoltate prin prietenie şi prin cunoştinţe sociale sunt mult mai eficiente decât relaţiile pe care le dezvolţi la un birou, la o întâlnire de business. Evident, sunt foarte importante şi acelea, dar majoritatea prietenilor pe care îi am m-au ajutat să merg mai departe în afaceri. Şi eu pe ei, evident, ceea ce este un mod de a face lucrurile care pentru mine fac parte din modul meu de-a fi.

AGERPRES: Dincolo de omul de afaceri care eşti, ştiu că te-ai implicat în multe campanii sociale, campanii umanitare, ai colaborat cu Salvaţi Copiii, cu Fundaţia Renaşterea, cu Copii în dificultate. Eşti în board-ul anumitor ONG-uri şi fundaţii. Ce te-a determinat să faci asta?

Amalia Năstase: Trebuie să încep prin a mulţumi tuturor acestor oameni care au venit şi au avut încredere în mine. Este foarte important să îţi acorde cineva încredere, pentru că asta îţi dă aripi. Aceste ONG-uri şi asociaţii mi-au dat încredere că eu pot face ceva să ajut, lucru pe care nu îl ştiam. Înainte să vină ei către mine eu nu ştiam că pot să ajut şi mulţi oameni nu ştiu că pot să facă bine.

Nu este vorba că nu vor, dar nu ştiu, nu-şi închipuie că ei ar putea să facă bine şi atunci toţi oamenii care mi-au dat această încredere sunt oameni alături de care am făcut nişte proiecte minunate. Am fost aleasă (pe 25 februarie – n.r.) de către revista Avantaje ‘Femeia anului 2013’ pentru implicare în proiecte sociale.

Citeste si:  George Clooney va primi un premiu pentru întreaga carieră

Cu Salvaţi Copiii am dotat anul trecut 18 maternităţi din România, cu Fundaţia Renaşterea am contribuit, alături de ei, la creşterea recunoaşterii acestei fundaţii care face tot ce poate pentru sănătatea femeii.

Sunt foarte multe proiecte în care te poţi implica, să schimbi foarte mult percepţia celorlalţi oameni care nu au auzit de ele. Eu asta am făcut. Şi la nivel de business toate companiile ar trebui să fie cumva educate că trebuie să dea ceva înapoi. Nu trebuie să dea doar taxe la stat, ci trebuie să dea ceva înapoi comunităţii în care şi-au dezvoltat business-ul până la urmă. În America, cel puţin, acest lucru este o lege nescrisă, ca odată ce ai câştigat nişte bani sau capital de imagine trebuie să dai înapoi ceva societăţii, şi la noi din ce în ce mai multe companii ştiu să facă lucrul acesta.

AGERPRES: Spuneai cândva că în ultimii ani te-ai schimbat şi că o influenţă în această schimbare au avut-o şi fetele tale, Emma şi Alessia. În ce a constat influenţa lor?

Amalia Năstase: Da, eu am învăţat foarte mult de la ele. Copiii au o puritate şi un fel de a vedea lucrurile care te readuc un pic pe linia de plutire. Noi, adulţii, tindem să fim foarte mult influenţaţi de stres, de chestii pe care le credem importante, iar ei te aduc cu picioarele pe pământ. Copiii sunt pentru fiecare piatra aceea de la care porneşte totul. Ei sunt kilometrul zero. Este foarte important să nu trecem cu vederea opiniile lor, pentru că sunt timpuri în care câteodată eşti foarte stresat sau simţi că lumea se prăbuşeşte pe tine, ei îţi dau o putere pe care nu multe lucruri ţi-o pot da în viaţă şi am noroc de nişte copii foarte buni la suflet, care au învăţat şi ei, la rândul lor, să facă bine şi de la care am învăţat şi eu foarte multe lucruri.

Citeste si:  Uzina comună Toyota, Mazda, Alabama, va costa acum 2,3 miliarde de dolari

AGERPRES: La Gala Crucii Roşii 2013 ai venit însoţită de Emma şi îmi amintesc că a dăruit o jucărie copiilor aflaţi în dificultate. A înţeles care este mesajul acestor acţiuni?

Amalia Năstase: A înţeles şi tot timpul face ceva. Acum are un proiect, o bibliotecă pentru o şcoală dintr-un cartier care nu este dotat deloc cu biblioteci şi la asta lucrează de câteva luni, încropesc o bibliotecă. Au adunat cărţi pentru copii, au vândut prăjituri ca să aibă bani să cumpere cărţi.

Ele ştiu foarte bine ce au de făcut şi ştiu că nu trebuie neapărat să donezi bani, ci că e foarte important să te implici activ în campanii şi sunt foarte mândră de ele că au înţeles asta şi că totul vine natural de la ele, nu se simt obligate să facă lucrul acesta. Toată generaţia lor va fi generaţia care va şti mai mult decât noi că au o obligaţie morală să dea înapoi societăţii. Sunt mândră că sunt mama unor asemenea copii şi ştiu că sunt foarte mulţi părinţi care îşi învaţă copiii aşa.

AGERPRES: Este greu să găseşti echilibrul între timpul petrecut la serviciu şi timpul petrecut cu familia?

Amalia Năstase: E un subiect care în ultimul timp a fost foarte disputat, dar este puţin depăşit pentru că acum copiii au atâtea lucruri de făcut, atâtea proiecte după şcoală, încât este mult mai important timpul calitativ pe care îl petreci cu ei. În fiecare seară după ora 7,00, suntem împreună până la 10,00 când se culcă şi dimineaţa până când pleacă la şcoală la fel. Sunt la şcoală mai toată ziua şi după aceea am optat împreună pentru activităţi extraşcolare – franceză, sport….Emma, de exemplu, vrea să înveţe chineza şi atunci, umplându-le programul cu lucruri inteligente, nu stau singure acasă pe un calculator să se uite pe net nesupravegheate.

Citeste si:  Târg de joburi medicale

Timpul calitativ pe care îl petrecem seara şi în weekend este tot ce le trebuie lor ca să se simtă iubite şi importante şi atunci nu este nimeni neglijat, pentru că eu sunt la serviciu şi ele sunt la şcoală. Că fac înot, că fac chineză, le-am umplut timpul în aşa fel încât să nu stea degeaba.

AGERPRES: Amalia, înainte de a-ţi mulţumi pentru faptul că ai acceptat să răspunzi întrebărilor noastre, vreau să te rog să le dai un sfat tinerelor care vor să intre în afaceri, ce ar trebui să facă pentru a reuşi în ce îşi propun.

Amalia Năstase: În primul rând nu ar trebui să se poziţioneze pe o treaptă inferioară faţă de nimeni şi faţă de nimic. Să pornească în viaţă având încredere în ele, să nu copieze pe nimeni.

Era un citat care spunea că viaţa e prea scurtă ca să imiţi viaţa altcuiva. Trebuie să îţi trăieşti viaţa proprie şi să ai încredere. Este mare lucru să ai încredere în tine, deşi eu am fost un om care nu avea încredere în capacităţile sale şi am învăţat pe parcurs că de fapt eşti tot ceea ce ai, nimeni din jur nu are dreptul să îţi spună că nu eşti bun şi atâta timp cât ai încredere în tine şi nu faci rău viaţa poate fi un miracol şi poţi să realizezi lucruri la care nici nu crezi că poţi ajunge. Deci astea sunt cele mai importante – încrederea şi să duci o viaţă adevărată, necopiind pe nimeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close