Cum transformi deşeurile într-o afacere de 1,5 milioane de dolari. Povestea celor trei studenţi care cumpără „mizerie” şi fac bani

47

Restaurantul Magleby’s Fresh din Utah (SUA) este cunoscut printre tinerii de la Brigham Young University (BYU), pentru varietatea felurilor de mancare oferite la micul dejun. In 2009 insa, unul dintre studentii care se ospatau aici a observat altceva, si anume ca resturile de mancare sfarseau in gunoiul localului, scrie incont.ro.

Atunci, Dan Blake a vazut o reala oportunitate de afaceri: daca cheltuielile cu materiile prime erau zero, acest lucru ar fi reprezentat o excelenta ocazie pentru demararea unui business.

Asa s-a nascut EcoScraps. Fondata in 2010, compania colecteaza astazi 20 de tone de deseuri alimentare de la peste 70 de bacanii, diversi angrosisti si magazine din Utah si Arizona. Apoi, din reciclarea deseurilor produce ingramasamant pentru flori, pe care il vinde cu 8,5 dolari sacul, in pepiniere si magazinele din vestul Statelor Unite.

Citeste si:  Băsescu: Victor Ponta nu iese preşedinte

Compania are opt angajati cu norma intreaga si 14 part-time. Cat despre vanzari, Blake spera ca EcoScraps sa atinga o cifra de afaceri de 1,5 milioane de dolari la sfarsitul acestui an.

  • Documentare la biblioteca

La scurt timp dupa ideea revolutionara pe care a avut-o, Blake a mers direct la biblioteca si a facut cercetari. A aflat astfel ca SUA genereaza anual 30 milioane de tone de deseuri alimentare.

In plus, in afara celor 17% din fluxul total de deseuri, descompunerea alimentelor in depozitele de deseuri produce metan, un gaz cu efect de sera de 21 de ori mai nociv decat dioxidul de carbon. Transformarea deseurilor alimentare este extrem de utila pentru ca elimina producerea metanului si duce la cresterea duratei de viata a spatiului respectiv.

Citeste si:  Deşeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România
  • Laborator de cercetare in camera de camin

Impreuna cu doi colegi de grupa, de la Brigham Young University, Brandon Sargent si Craig Martineau, Blake a inceput sa dea tarcoale restaurantului Magleby`s Fresh, pentru a strange gunoaie alimentare pe care sa le foloseasca drept materii prime. In camera de camin, cei trei colegi de facultate au improvizat un laborator de cercetare, unde isi testau tehnicile de transformare a deseurilor, folosind 24 de cosuri de gunoi pline cu diverse conserve alimentare. In urma incercarilor realizate, acestia au descoperit ca unele deseuri produceau ingrasamant bun, iar altele nu.

„Ingrasamantul pe care l-am creat din gunoiul restaurantului chinezesc a fost teribil”, a spus Blake intr-un interviu acordat inc.com. „Aceasta din urma a ucis plantele in aproximativ 12 de ore”, a adaugat tanarul despre primele lor incercari.

Citeste si:  Cum se fac bani din deşeuri

Cu ajutorul unor profesori din departamentul de agricultura al universitatii la care studiau,  trio-ul a dezvoltat o tehnica prin care transforma fructele si legumele aruncate la gunoi in ingrasamant bogat in nutrienti, iar asta in mai putin de trei saptamani– ceea ce a dus la o afacere mult mai rapida decat transformarea traditionala, ce poate dura pana la trei luni.

 Blake, Brandon si Craig au adaugat la procesul chimic de transformare, rumegus si zat de cafea, dupa care au aerisit gramezile de deseuri la fiecare trei zile, pentru a oferi raportul corect de carbon-azot.  In urma testelor realizate, ingrasamantul s-a dezvoltat la fel de mult precum florile care se bucurau de el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata