Dumitru: Economia trebuie să crească cu două puncte peste zona euro, să putem adopta euro în 10 ani

România are nevoie de o creştere economică cu două puncte procentuale peste cea din zona euro pentru a putea să adopte moneda unică europeană într-un orizont de timp de zece ani, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, într-un interviu acordat AGERPRES.

‘Avem nevoie de o creştere economică de 3% – 4% pe an astfel încât, într-un orizont rezonabil de timp, să ajungem la un nivel satisfăcător de convergenţă reală. Dacă stagnăm din perspectiva convergenţei reale, adică economia rămâne la o creştere în jurul a 2%, iar în zona euro creşte la fel, cred că discuţia este închisă. Ar trebui să avem un diferenţial de creştere de cel puţin două puncte procentuale peste zona euro astfel încât, într-un orizont de până la 10 ani, să putem adopta euro’, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

Citeste si:  Klaus Regling:Băncile din statele care au primit asistenţă financiară nu vor furniza surprize la testele de stres

El a precizat că România este obligată, prin statutul de membru al Uniunii Europene, să adopte euro, însă nu are un termen fix stabilit. Este decizia fiecărui stat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de convergenţă.

‘La criteriile de convergenţă nominală, încă nu le îndeplinim pe toate, dar într-o perspectivă rezonabilă de timp le-am putea îndeplini. Zona care este cea mai dificilă pentru noi este cea de convergenţă reală, unde avem încă de făcut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă standardele zonei euro. PIB-ul nostru pe locuitor este în jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, ceea ce este destul de departe de ce ne-am dori să fie şi ceea ce ar trebui să fie pentru a putea face faţă cerinţelor şi exigenţelor unei monede unice. Dacă ne uităm la experienţa ţărilor care au intrat în valurile anterioare, cea mai săracă ţară a fost Letonia, intrată in zona euro în 2014, care are PIB-ul pe locuitor undeva pe la 62% din media UE‘, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Citeste si:  România avea în decembrie cele mai mari salarii în sectorul energetic; cele mai mici, în hoteluri şi restaurate

Autorităţile din România nu au, în prezent, o ţintă clar stabilită pentru aderarea la zona euro. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reamintit orizontul anilor 2018 – 2019 ca dată pentru aderarea României la euro, însă a precizat că este necesar ca întreaga ţară să fie bine pregătită.

‘Bucureştiul poate să intre mâine în zona euro, dar trebuie să intre toată România’, a subliniat Mugur Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata