Harghita ar putea deveni primul judeţ din România fără presă în limba română

Singurul ziar editat în limba română din judeţul Harghita, „Informaţia Harghitei”, riscă să-şi înceteze apariţia din cauza dificultăţilor financiare, toate demersurile întreprinse pentru salvarea publicaţiei soldându-se cu eşecuri. Astfel, cei aproape 40.000 de români care trăiesc în judeţul situat în inima ţării nu vor mai avea acces la informaţie locală, iar consecinţele unui asemenea fapt nu sunt conştientizate de cei care ar putea veni în ajutorul lor.

Redactorul-şef al ziarului, Mihail Groza, care lucrează în această redacţie de 42 de ani, povesteşte cu amărăciune că ziarul a ajuns la doar trei apariţii pe săptămână şi un tiraj de aproximativ trei mii de exemplare zilnic şi spune că fiecare ediţie ieşită de sub tipar reprezintă acum o victorie pentru micul colectiv de jurnalişti. Lipsa finanţării este generată de faptul că piaţa de publicitate este împărţită etnic şi nu poate susţine nici măcar un singur ziar românesc, în vreme ce în judeţ funcţionează peste zece ziare, posturi de televiziune şi radio în limba maghiară.

„Motivul pentru care am ajuns în această situaţie este legat de lipsa finanţării, ţinând cont că vorbitorii de limba română reprezintă doar 13 la sută din populaţie. Dintr-un judeţ şi aşa mic, acest 13 la sută, nu poate susţine ziarul nici într-un caz. Şi piaţa de publicitate este împărţită etnic, e normal. Şi atunci, singurele căi de supravieţuire au fost reducerea apariţiilor pe săptămână şi reducerea personalului”, a explicat Mihail Groza .

Citeste si:  Culturile de cartofi, ameninţate de un atac de mană fără precedent

De la 36 de angajaţi câţi avea înainte de 1989, ziarul are acum opt angajaţi cu tot cu şofer, contabil şi conducerea redacţiei. Jurnalişti care scriu efectiv sunt doar patru şi mai dau o mână de ajutor şi foştii angajaţi, acum pensionari. Redactorul-şef spune că atât angajaţii, cât şi colaboratorii fac mai mult ‘muncă patriotică’, iar el cumulează, într-un mod „aproape ridicol”, funcţiile de redactor şef, redactor şef adjunct, secretar de redacţie, manager, preşedinte de fundaţie şi… secretară.

Implicaţiile absenţei oricărui ziar local editat în limba română ar putea avea consecinţe asupra întregii populaţii româneşti din judeţul Harghita. ‘Dacă ziarul „Informaţia Harghitei” şi-ar înceta activitatea, s-ar înregistra o ruptură dramatică între cetăţeni şi administraţia locală, între cetăţeni şi instituţiile statului şi puţinii români care trăiesc în judeţ nu vor putea ajunge la informaţiile de utilitate publică”, a spus Mihai Groza.

În plus, populaţia română locuieşte mai mult în mediul rural, iar comunicarea electronică nu este încă o obişnuinţă.

Citeste si:  Harghita: Procesul pe tema graniţei dintre Harghita şi Neamţ, amânat

„Comunicarea electronică nu suplineşte totul, pentru că trebuie să ai o comunicare sistematică între instituţiile administraţiei locale şi comunităţi, de altă natură decât cea personală. Administraţia comunică, există şi un feedback din partea populaţiei, se reglează anumite lucruri care trebuie să funcţioneze. Să ne referim la publicitatea care trebuie făcută pentru proiecte europene, pentru cele locale, pentru finanţări, relaţia ANAF-ului cu publicul, anunţuri de licitaţii, fermierul care trebuie să fie informat de diferite subvenţii etc. Ar fi o prăpastie efectivă între cetăţeni şi administraţie şi între cetăţeni şi informaţia care parvine de la instituţiile statului, pentru că nici presa centrală nu are la noi pătrunderea care trebuie, în absenţa difuzorilor”, a mai spus Mihail Groza.

De altfel, o altă mare problemă a ziarului este imposibilitatea de a fi difuzat la timp în zonele din nordul judeţului, locuite de români, din cauză că nu există o firmă care să se ocupe de acest aspect, după ce compania de distribuţie a presei scrise RODIPET a dispărut. „RODIPET s-a vândut, aşa cum s-a vândut, unor arabi, care l-au devalizat pur şi simplu şi la ora actuală în toată ţara este un dezastru în privinţa difuzării presei scrise.

Citeste si:  Harghita: Lumânări aprinse în zece localităţi din judeţ, în semn de solidarizare cu persoanele nevoiaşe

Nu se mai poate ajunge, de pildă, în zona Topliţa, zona de nord, care este zonă românească, nemaivorbind de localităţile mai îndepărtate – Bilbor, Corbu, Tulgheş, aflate la 100-145 de kilometri de Miercurea Ciuc. Am găsit o aşa-zisă soluţie prin care ziarul ajunge acolo în jurul orei 11.00, în loc să fie dimineaţa, când, conform obişnuinţei, lumea cumpără ziarul. Este o nenorocire cu difuzarea presei’, punctează Mihail Groza.

Dificultăţile cu care se confruntă publicaţia „Informaţia Harghitei” au fost aduse periodic în atenţia politicienilor, s-au făcut zeci de demersuri pentru finanţarea singurului ziar românesc din judeţ dar, după cum spune redactorul-şef, nicio instituţie a statului nu a răspuns corespunzător cererilor şi nu pare interesată de această temă.

„Problema asta e adusă în atenţie de ani de zile. Am avut discuţii directe şi cu miniştri şi cu tot felul de persoane cu anumite responsabilităţi. Reacţia este următoarea: în primul moment se cer hârtii, pe urmă se cer hârtii, apoi se cer iarăşi hârtii, apoi constaţi că au trecut şase luni şi se cere încă un vraf de hârtii şi apoi nu se mai aude absolut nimic. Cam asta este relaţia noastră cu instituţiile statului”, spune Mihail Groza.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata