Nucii altoiţi la Vâlcea sunt la mare căutare în străinătate

Nucii de Vâlcea au toate şansele să fie cunoscuţi în toată lumea. Cu ajutorul unei instalaţii performante, specialiştii de la Staţiunea Pomicolă Vâlcea altoiesc cele mai bune soiuri căutate de fermieri tocmai din Australia. Fermierii vor nuci din soiuri alese pentru livezile lor pentru că aduc profituri frumoase, chiar şi 10.000 de euro, la hectar, scrie digi24.ro.

Altoirea unui nuc nu este simplă cum ar părea la prima vedere. Crenguţele anume alese trebuie tăiate cu precizie de chirurg, după care sunt introduse într-o instalaţie specială. Acolo vor sta timp de 30 de zile, la o temperatură de 26 de grade Celsius. Instalaţia de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea e unică în România.

Citeste si:  FAO: Preţurile produselor alimentare au crescut din nou în luna martie

„Am realizat-o după o idee a unui american care a utilizat-o atunci la vremea respectivă la alun. Noi am îmbunătăţit-o şi am adaptat-o condiţiilor de la noi”, spune Gheorghe Achim, profesor cercetător la SCPP Vâlcea.

În urmă cu 15 ani, când specialiştii care au construit instalaţia nu se gândeau că vor face o afacere.

Pentru acest an, staţiunea se aşteaptă la comenzi de 40.000 de puieţi, dar nu va putea onora mai mult de jumătate. Preţul unui nuc altoit nu coboară sub 100 de lei.

Citeste si:  Vâlcea - locul unde s-a născut limba română scrisă

„Cererea e aşa de mare încât nu mai e timp ca să mai stăm să formăm şi coroana şi îi livrăm sub formă de vargă”, precizează Gheorghe Achim.

Comenzile mari de nuci altoiţi au o explicaţie: fermierii care au asemenea livezi fac profituri serioase – unii se laudă şi cu 10.000 de euro, câştig la hectar. În ţară, un kilogram de nuci se vinde cu 4-5 euro, iar la export ajunge şi la 12 euro. Dar, până să câştige aceşti bani, fermierii au nevoie de răbdare – durează aproximativ cinci ani până când livada intră pe rod.

Citeste si:  FMI prognozează revenirea economiei româneşti “pe plus” în 2010
Citește și
1 Comentariu
  1. vali spune

    stie cineva mai exact unde sunt acesti nuci?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata