Crimeea „a fost, este şi rămâne teritoriu ucrainean”

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat ‘agresiunea’ a cărei victimă din partea ruşilor este ţara sa şi a repetat că Peninsula Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean, potrivit unui interviu apărut în ediţia de marţi a cotidianului german Bild, citat de AFP.

‘Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional, fără motiv, însă Republica Autonomă Crimeea a fost, este şi rămâne un teritoriu ucrainean’, a declarat Iaţeniuk pentru cel mai citit ziar din Europa.

Eforturile diplomatice pentru a exercita presiuni asupra Rusiei s-au intensificat luni, în timp ce Kievul acuză Moscova că transferă în continuare militari în Crimeea, după ce în 24 de ore au aterizat zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport.

Citeste si:  Serie de atacuri împotriva filialelor unor bănci ruseşti din Ucraina

Kievul a mai acuzat Moscova luni că a dat un ultimatum în care cere ca militarii ucraineni să se predea sub ameninţarea că vor fi atacaţi, informaţie dezminţită la scurt timp de autorităţile ruse.

În interviul său, premierul ucrainean a subliniat că mizează pe o mediere din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), precum şi pe ajutorul ONU pentru a se ajunge la o soluţie paşnică în acest conflict.

‘Am demarat discuţii multilaterale, pentru că Rusia refuză să poarte discuţii în doi. Vom utiliza toate mecanismele de drept internaţional pentru a rezolva această problemă. Nu vrea ca Peninsula Crimeea să devină noua Abhazie’, a continuat el, referindu-se la provincia din Georgia căreia Rusia i-a recunoscut independenţa în 2008. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata