Andrei Muraru şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al IICCMER

16

Istoricul Andrei Muraru a transmis premierului Victor Ponta demisia sa din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), informează un comunicat al instituţiei remis miercuri.

„Am luat această decizie pentru că principiile şi loialitatea sunt mai importante decât o funcţie. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituţie.
Într-un timp foarte scurt, am reuşit să demarăm campania de aducere în faţa justiţiei a responsabililor comunişti suspectaţi de crime comise pe criterii politice în sistemul penitenciar din România. Pentru prima dată în istoria institutului, avem deja două puneri sub acuzare (cazurile Vişinescu şi Ficior), iar alte investigaţii sunt aproape finalizate.
De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune”, a precizat Andrei Muraru.

Citeste si:  Salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap dintr-o comună din Gorj, neplătite de trei luni

Prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe 23 mai 2012 pe Andrei Muraru în funcţia de preşedinte executiv al IICCMER. Conform cadrului legal de funcţionare a IICCMER, preşedintele executiv este numit de premier.

„Tot în timpul mandatului meu, proiectul Memorialul victimelor comunismului de la Râmnicu Sărat a intrat în linie dreaptă, urmând ca transformarea fostei închisori în memorial să se încheie peste doi ani.

Cadrul legal de funcţionare a fost modificat pentru a permite demararea investigaţiilor, iar bugetul institutului a fost majorat substanţial (o creştere de 85% faţă de 2013). În această perioadă, Institutul a fost eficient coordonat, implementând programe educaţionale, de investigaţii, editoriale, bursele doctorale ş.a. Poate cea mai importantă dovadă a performanţelor IICCMER în această perioadă este recunoaşterea pe plan internaţional a eforturilor noastre”, a mai spus Andrei Muraru.

Citeste si:  23 August, fără ultimul stâlp al stalinismului: Gheorghe Apostol

El mulţumeşte echipei de la IICCMER, factorilor guvernamentali care au acordat sprijin Institutului, precum şi conducerii Parchetului General pentru colaborarea „exemplară”.

„Mulţumesc reprezentaţilor presei, care au făcut ca eforturile noastre să fie cunoscute, precum şi partenerilor noştri, în special Fundaţiei Konrad Adenauer, de al cărui sprijin institutul se bucură din 2010 încoace”, a mai arătat Andrei Muraru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata