Germania: Numărul românilor şi bulgarilor care primesc ajutoare sociale a crescut

Numărul românilor şi bulgarilor care beneficiază de ajutoare sociale în Germania a crescut, ajungând la 44.000 de persoane în luna noiembrie 2013, mai mult cu 51 % faţă de anul precedent, potrivit Agenţiei federale pentru muncă /Bundesagentur für Arbeit, BA/, relatează vineri Deutsche Welle.

Această evoluţie se observă doar în câteva dintre oraşele germane, afirmă agenţia de presă DPA, precizând că se poate vorbi doar „punctual” de o aşa-numită imigraţie a sărăciei din cele două ţări.

O purtătoare de cuvânt a BA avertiza joi în legătură cu o supraevaluare a datelor statistice, deoarece, chiar şi în urma creşterii amintite, numărul românilor şi bulgarilor care primesc ajutoare sociale în Germania rămâne relativ redus, ridicându-se la doar 0,7 % în comparaţie cu toţi beneficiarii programului ”Hartz IV”.

Citeste si:  Comisia Europeană anunţă îmbunătăţirea transporturilor în statele membre; România se află pe ultimul loc în UE

Centrele de repartizare a forţei de muncă din Germania se aşteaptă ca, în următoarele luni, numărul imigranţilor din România şi Bulgaria care caută de lucru să ia amploare şi se pregătesc să facă faţă mai uşor solicitărilor. De exemplu, se verifică dacă printre angajaţi se numără persoane cunoscătoare ale limbilor română sau bulgară, şi se organizează servicii de translatori.

Ca urmare a accesului liber pe piaţa muncii, în vigoare pentru români şi bulgari de la începutul acestui an, experţii se aşteaptă la un număr de imigranţi din cele două ţări estimat între 100.000 şi 180.000, faţă de aproximativ 75.000 înregistraţi cu un an în urmă.

Citeste si:  Românii care aduc maşini din Germania trebuie să solicite plăcuţe cu numere de înmatriculare de export

Numărul de beneficiari ai programului ”Hartz IV” ar putea atinge în 2014 între 50.000 şi 93.000, se afirmă într-un document intern al Agenţiei federale pentru muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata