Cum să faci profit în afacerea agricolă cu soia: Secretele unui cultivator care obţine producţii de 4 tone la hectar

49

Afaceri agricole profitabile cu soia se pot face şi la noi în ţară, confirmă ing. Ştefan Mihalcea, unul dintre ”veteranii” autohtoni. După mulţi ani de practică, directorul tehnic de la Maria Trading a elaborat un sistem propriu de cultivare a soiei, ce îi aduce producţii de 4.000 de kilograme la hectar, scrie agrointel.ro.

Ştefan Mihalcea este este responsabil pentru ferma de la Prundu din judeţul Giurgiu şi, dintre toate culturile, cel mai mult se mândreşte cu cea de soia, la care, spune el, a descoperit secretul pentru a obţine producţii şi de 4 tone la hectar, adică de circa trei ori mai mari decât media naţională. Despre experienţa sa în domeniu am aflat la confeinţa Donau Soja, organizată săptămâna trecută de Federaţia Naţională PRO AGRO la Bucureşti.

 

  • Cultură de bază şi cultură dublă

Faţă de alte ferme, Ştefan Mihalcea a ales să cultive soia nu doar ca şi cultură de bază, dar şi în cultură dublă.

Citeste si:  Antibiotice Iasi: Venituri din vanzari mai mari cu 8%

”După recoltarea orzului, în spatele combinei, vine semănătoarea pentru soia. Nu este o metodă folosită de multe unităţi agricole din cauză că soia în cultură dublă nu are producţii aşa de ridicate. La noi însă, condiţiile bune de sol din lunca Dunării şi umiditatea, ajută foarte mult”, explică cultivatorul de soia care este primul secret al culturii de soia. Şiretlicul lui nu poate fi însă copiat decât de cei care cultivă în zone bine irigate, cum sunt luncile marilor ape curgătoare.

Cea mai mare descoperire pe care Ştefan Mihalcea (foto) a făcut-o de când cultivă soia este una legată de combaterea buruienilor. În acest scop, el şi-a creat un sistem propriu de cultivare a soiei.

”În mod normal, se lucrează bine terenul primăvara – se dă cu discul, se mărunţeşte şi se nivelează la perfecţiune terenul. Noi nu facem aşa. Dacă ar veni cineva să ne vadă, ar zice că nu ştim să facem agricultură”, glumeşte Mihalcea.

Citeste si:  Pentru unii oameni, "mai puţin înseamnă mai mult"

”Noi, la fermă, când semănăm soia, în primăvară, nu facem pregătirea terenului cu lucrări mecanice, nu discuim. Nu aş spune că folosim tehnologia no-till, ci avem lucrări minime. Terenul e pregătit din toamnă, dar în primăvară nu facem lucrări.

Ne permitem chiar să întârziem un pic semănatul la soia pentru că ne interesează să apară buruienile. Faptul că nu am făcut lucrări la început de an, adâncimea de semănat e făcută în aşa fel încât boabele să găsească umiditate să răsară. După semănat, până la răsărire, facem ierbicidat cu Roundup sau cu trifosfat. Aşa distrugem buruienile ce sunt răsărite. Chiar se şi urmăreşte să nu facem ierbicidarea imediat după semănat”, explică Ştefan Mihalcea tehnica ce îl ajută să obţină recolte mari la soia.

Cel mai mare avantaj al fermei de la Prundu este, aşa cum recunoaşte şi directorul ei tehnic, poziţionarea în lunca Dunării, ceea ce îi asigură o umiditate optimă pentru soia. Chiar şi aşa, când vine vorba de adâncimea la care însămânţează, Ştefan Mihalcea spune că ia în calcul toţi factorii.

Citeste si:  Ponta: Cu doar 7,8% risc de default, România este la fel de sigură precum statele dezvoltate din UE

”Soia pe pune la adâncime mică, de doi-trei centimetri. Patru centrimentri sunt deja mulţi, se spune la carte. Noi, însă, la Prundu, am avut ani în care, după mai multe calcule făcute cu şeful meu, am semănat soia şi la 10 centimetri. O astfel de adâncime nu ar avea nici o logică pentru un fermier convenţional, dar noi am analizat factorii la acel moment.

A fost un risc pe care ni l-am asumat. Acolo era umiditatea. Am avut noroc în acel an pentru că atunci când soia avea cotiledoanele la suprafaţă, a venit o ploaie aprigă. Dacă ar fi fost înainte să ajungă la suprafaţă, le îneca şi nu mai ieşeau din pământ. Totuşi, am avut mare noroc, iar precipitaţiile nu au făcut decât să grăbească dezvoltarea, mărturiseşte directorul pentru Agrointeligenţa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata