Retrospectiva economică (săptămâna 3-9 martie 2014)

Guvernul Ponta-III a primit votul Parlamentului, după audierea noilor miniştri şi celor cu portofolii noi, anunţul premierului Victor Ponta privind intrarea în vigoare, în martie şi aprilie, a patru programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori, reuniunea anuală a Autorităţilor de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA), sunt câteva din evenimentele care au ţinut capul de afiş în săptămâna care s-a încheiat duminică, 9 martie.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 10 — 16 martie.

* Patru programe pentru IMM-uri şi tinerii antreprenori vor intra în vigoare în lunile martie şi aprilie, a anunţat duminică premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog.
„Guvernul pe care îl conduc va fi primul care va respecta legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB. Mă bucur să anunţ că luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie”, susţine Victor Ponta.

* Eficientizarea sistemului de atragere a fondurilor structurale şi de coeziune de către ţara noastră a fost una dintre temele discuţiilor de la reuniunea anuală a Autorităţilor de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA), la care a participat ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.

* Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona o maşină nouă prin Programul ‘Rabla’ din acest an pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic, se arată într-un proiect de Ordin al ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, supus, începând din 5 martie 2014, consultării publice pe site-urile Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/ şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/.

* Banca Românească a primit o suplimentare de 140 de milioane de euro la programul Prima Casă, în urma căreia clienţii băncii vor putea contracta împrumuturi totale de 280 de milioane de lei, au anunţat, luni, reprezentanţi ai băncii.

* Populaţia şi termocentralele care livrează agent termic clienţilor casnici vor consuma doar 5% gaze de import în luna martie, iar restul de 95% vor proveni din producţia internă a României, potrivit unui document postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

* Ministerul Finanţelor a anunţat un plan de emisiuni totalizând 2,4 miliarde lei în martie, mai puţin decât cele 3,8 miliarde lei planificate în fiecare dintre precedentele trei luni, susţin economiştii ING Bank România într-un raport.
Potrivit acestora, calendarul de emisiuni din martie este mai ambiţios decât cel din februarie în privinţa maturităţii medii, de 3,6 ani.

* Un fond de investiţii gestionat de Soros Fund Management, aparţinând miliardarului George Soros, a cumpărat un pachet de aproximativ 5% din acţiunile grupului italian de centre comerciale Immobiliare Grande Distribuzione (IGD), care deţine în România reţeaua Winmarkt, informează Reuters.

* Utilizatorii sistemului de operare Windows XP şi ai pachetului Office 2003 vor trebui să-şi upgradeze versiunile rulate pe computerele personale către Windows 8, respectiv Office 365, întrucât, începând cu data de 8 aprilie 2014, expiră suportul tehnic oferit de Microsoft pentru XP, respectiv Office 2003, potrivit informaţiilor companiei.
În acest sens, companiile mici şi mijlocii sunt invitate să acceseze site-ul local al Microsoft pentru a afla mai multe informaţii şi pentru a beneficia de suport în planificarea upgrade-ului la Windows 8 şi Office 365.

* Compania petrolieră NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, vrea să ajungă la o cotă de 10% pe piaţa benzinăriilor din România după anul 2015 şi analizează, în acest moment, orice posibilitate pentru a atinge această ţintă, inclusiv achiziţia de staţii deja existente, a declarat, marţi, Ileana Sorina Bălţatu, director executiv al companiei.

* Reducerea costurilor cu energia a făcut ca preţurile producţiei industriale în UE şi zona euro să înregistreze o scădere peste aşteptări în prima lună a acestui an, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), transmite Reuters.
În luna ianuarie 2014 comparativ cu luna decembrie 2013 preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în UE, principalul motiv fiind scăderea costurilor cu energia (minus 1,4% în zona euro şi minus 1,7% în UE). Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca preţurile producţiei industriale să înregistreze o scădere de 0,1%.

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca aproape 7 milioane de lei, în 2014, pentru proiectele tehnice din programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul MADR.

* Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/ a anunţat marţi că îşi continuă investiţiile pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din România prin oferirea unui credit de 49 de milioane de euro pentru construcţia unui parc eolian de 109 de megawaţi în Dobrogea, informează un comunicat de presă.
Pe lângă investiţia efectuată de BERD, Erste Group, va contribui şi ea cu o finanţare de 49 de milioane de euro în timp ce Banca Comercială Română (BCR) va furniza, la rândul ei, o facilitate de credit de 27 de milioane de euro pentru acelaşi proiect.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.