EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Retrospectiva economică (săptămâna 3-9 martie 2014)

* Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a înregistrat în luna februarie 2014 cea mai puternică creştere lunară de la mijlocul lui 2012, din cauza majorării preţurilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu excepţia cărnii, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

* Grecia şi troika creditorilor internaţionali nu au reuşit încă să ajungă la un acord care să permită eliberarea unei noi tranşe din programul de sprijin, transmite Reuters.
Principalul punct de dispută apărut în cursul discuţiilor care au avut loc miercuri între ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, şi creditorii internaţionali îl reprezintă necesităţile de capital ale băncilor greceşti. În timp ce Banca centrală a Greciei susţine o cifră de şase miliarde de euro, troika apreciază că băncile greceşti ar avea nevoie de nouă miliarde de euro.

* Compania petrolieră americană Murphy Oil Corporation şi grupul austriac OMV vor căuta petrol şi gaze naturale în zona de coastă a Namibiei, a anunţat joi comisarul pentru petrol din Namibia, Immanuel Mulunga, transmite Reuters.
Immanuel Mulunga a precizat că tranzacţia referitoare la blocul petrolifer 2613 A&B a fost aprobată deja de ministrul namibian al Energiei, Isak Katali. Compania braziliană Cowan, care deţine o participaţie de 85% la acest bloc, va ceda o participaţie de 45% către Murphy Oil Corporation şi o altă participaţie de 20% către OMV. Compania petrolieră de stat din Namibia, Namcor, va păstra o participaţie de 15%.

* Kazahstanul a decis să acţioneze în justiţie un consorţiu de companii care dezvoltă uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan solicitând plata unor despăgubiri de 132,4 miliarde tenge (737 milioane de dolari) pentru pagubele aduse mediului, a anunţat vineri Ministerul Mediului din Kazahstan, transmite Reuters.
După 13 ani de lucrări şi investiţii de 50 de miliarde de dolari, producţia la zăcământul Kashagan, cea mai mare descoperire petrolieră mondială din ultimii 35 de ani, a început în luna septembrie a anului trecut doar pentru a fi oprită câteva săptămâni mai târziu după ce au fost descoperite scurgeri de gaze din conducte.

* Conglomeratul indian Bharti Group poartă discuţii cu grupurile de distribuţie Carrefour (Franţa) şi Aeon (Japonia) cu intenţia de a înfiinţa un joint venture cu unul dintre ele, după ce discuţiile cu grupul american Walmart au eşuat anul trecut, informează Financial Times citând două surse din apropierea discuţiilor.

* Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul ‘BBB minus’ atribuit pentru datoriile pe termen lung în valută ale României precum şi cel pentru datoriile în monedă locală la ‘BBB’, perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă, informează un comunicat de presă.
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al României la ‘BBB plus’ precum şi ratingul ‘F3’ pentru datoriile pe termen scurt în valută.
‘BBB minus’ este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade).

* Portugalia va fi supusă unei intense supravegheri din partea UE şi a FMI ‘cel puţin’ 20 de ani de-acum încolo, când se prevede că va restitui 75 % din suma care i-a fost acordată pentru salvarea sa financiară, informează sâmbătă EFE.

* România va trimite Comisiei Europene o primă variantă a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în jurul datei de 15 martie, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

* „După finalizarea consultărilor cu actorii implicaţi în mediul rural din România, pe diverse domenii de activitate, vom da forma finală a PNDR 2014-2020, iar la sfârşitul săptămânii viitoare, în 15 martie, o să-l transmitem la Bruxelles sub formă de prim draft, ca să putem începe dezbaterile tehnice. Chiar dacă nu au apărut încă regulamentele europene şi nu putem trimite oficial programul, vrem să începem consultările tehnice. Semnalele sunt că vor ieşi regulamentele în aprilie şi sperăm ca până la finele lunii aprilie să avem o formă pe care să o putem trimite oficial la Bruxelles pentru a putea fi aprobat programul cât mai rapid”, a spus George Turtoi.

* Patru ţări din Europa Centrală au cerut Congresului SUA să facă mai uşor pentru ele să importe gaze naturale din Statele Unite pentru a-şi reduce dependenţa de aprovizionarea din Rusia, a declarat sâmbătă Ministerul ceh al Afacerilor Externe, informează agenţia Reuters.

* Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat duminică semnarea Certificatului de Urbanism pentru autostrada Transilvania, secţiunea 2A Ogra — Câmpia Turzii, sector de drum către municipiul Târgu Mureş care are o lungime aproximativă de 40 de kilometri.
Documentul semnat de preşedintele CJ Cluj a fost solicitat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata