Evoluţia speciei umane a condus către obezitate şi infertilitate, avertizează un biolog francez

Din ce în ce mai mari, din ce în ce mai grei, precoci din punct de vedere sexual dar şi din ce în ce mai puţin fertili, reprezentanţii speciei Homo sapiens au cunoscut o evoluţie inedită în cei aproximativ 200.000 de ani de existenţă, conform biologului francez Jean-François Bouvet, transmite AFP.

„Este pentru prima oară în istorie când modificările antropice ale mediului (modificările aduse mediului chiar de acţiunea umană) devin principalele motoare care imprimă direcţia evoluţiei speciei umane, depăşind principiul selecţiei naturale. În cazul lui Homo sapiens nu mai este vorba despre o evoluţie în sens darwinian, ci mai degrabă de o retro-evoluţie”, a declarat Bouvet pentru agenţia franceză de presă.

În ultima sa carte, „Mutants, a quoi ressemblerons-nous demain?” (Mutanţi, cum vom arăta mâine?), Bouvet explorează „multiplele schimbări şi transformări, uneori radicale, care afectează specia umană”.

Observaţiile sale din acest volum sunt susţinute de date statistice, aşa cum sunt cele care indică faptul că talia medie a francezilor a crescut cu aproape 5 centimetri în ultimii 30 de ani, în timp ce proporţia obezilor din cadrul populaţiei aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani, ajungând la 15%.

O altă tendinţă remarcată de autor este cea a precocităţii pubertăţii „mai ales în rândul fetelor, dar nu numai la ele”. Astfel, conform unui studiu american, o fetiţă caucaziană din zece şi respectiv o fetiţă afro-americană din patru îşi încep pubertatea încă de la vârsta de 7 ani!

Citeste si:  Peste 50 de trilioane de dolari - pierderile sectorului financiar mondial

În mod paradoxal, această precocitate sexuală este însoţită de o veritabilă prăbuşire a fertilităţii. La scara întregii planete, concentraţia de spermatozoizi din lichidul seminal a scăzut în medie cu 40% în ultimii 50 de ani. În plus, bărbaţii sunt din ce în ce mai puţin masculini, înregistrând scăderi ale nivelului de testosteron şi ale altor caracteristici biologice asociate masculinităţii.

Care sunt însă cauzele unor astfel de transformări, atât de radicale şi atât de rapide? „Desigur că este vorba şi de factori genetici, dar aceştia nu reprezintă singura cauză”, răspunde autorul, readucând în discuţie o serie de substanţe cu reputaţie sinistră printre care bisfenolul-A, substanţele din familia ftalaţilor, insecticidul DDT (Diclor-Difenil-Tricloretanul) dar şi alte substanţe pesticide, fără a lăsa deoparte nici antibioticele despre care s-a descoperit că provoacă şi obezitate.

Este vorba despre „un Big Bang chimic”, declanşat chiar de om, şi care este pe cale să-l transforme pe Homo sapiens în ‘Homo perturbatus’, atrage atenţia Bouvet.

Citeste si:  Obezitatea favorizează apariţia cancerului

Din fericire, evoluţia ştiinţifică şi industrială, care a purtat germenii acestor modificări ale speciei umane, oferă şi răspunsuri pentru aceste probleme. Astfel, problema infertilităţii pare să fie aproape de rezolvare după ce s-a reuşit producerea de spermatozoizi în laborator, pornind de la celule stem (nespecializate). De asemenea, în viitorul apropiat, adică în următorii 50 de ani, conform autorului, uterele artificiale vor deveni o realitate medicală.

Progresul medicinei oferă posibilitatea de a trăi până la vârste din ce în ce mai înaintate, însă „speranţa de viaţă într-o stare bună a sănătăţii a stagnat”, a avertizat biologul francez.

În plus, cercetătorul francez se arată sceptic cu privire la progresul medicinei predictive care utilizează markeri genetici pentru a identifica riscul de îmbolnăvire de anumite maladii — aşa cum a fost cazul actriţei Angelina Jolie, care era expusă unui risc crescut de îmbolnăvire de cancer la sân. „Deja suntem singura specie din natură care are conştiinţa morţii, iar dacă în viitorul apropiat vom şti şi care va fi cauza decesului, nu înseamnă că vom fi neapărat mai fericiţi”, a subliniat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner