Hunedoara: 24 de lideri ai minerilor din Valea Jiului au intrat în greva foamei

36

Un număr de 24 de lideri de sindicat de la exploatările de cărbune din Valea Jiului, care fac parte din Sindicatul Muntele, au intrat luni după amiază în greva foamei, ei fiind nemulţumiţi de faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara s-a opus înregistrării unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, prin care minerii ar fi primit o majorare de 100 de lei la sporul de periculozitate.

Protestul se desfăşoară la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroşani, la faţa locului aflându-se mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei, în încercarea de a-i convinge pe liderii de sindicat să renunţe la acţiunea pe care au declanşat-o.

Citeste si:  Sorin Ovidiu Vântu: Am blocat proiectele în media

‘Suntem 24 de lideri de sindicat care am intrat în greva foamei, deoarece actul adiţional la contractul colectiv de muncă, prin care sporul de periculozitate creştea de la 700 la 800 de lei, nu a fost înregistrat de ITM Hunedoara.

După părerea noastră, legea a fost interpretată greşit şi de aceea, cerem să se respecte actul negociat şi semnat cu administraţia CEH pe 27 februarie’, a declarat, preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Potrivit acestuia, neînregistrarea actului adiţional la contractul colectiv de muncă îi va priva pe mineri de majorarea sporului de periculozitate negociată de Sindicatul Muntele. El le-a cerut minerilor să nu se alăture, cel puţin deocamdată, protestului iniţiat de liderii lor.

Citeste si:  US Open: Simona Halep, victorie la dublu mixt, alături de Horia Tecău

‘Am transmis minerilor să-şi vadă de treabă, să intre la muncă şi să ne lase pe noi, liderii, să rezolvăm această chestiune. Cel puţin până mâine’, a adăugat liderul sindical.

Actul adiţional prin care sporul de pericol al minerilor s-a majorat la 800 de lei ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 martie.

Sindicatul Muntele reuneşte sindicate de la exploatările de huilă Lonea, Lupeni şi Vulcan, mine considerate ca fiind rentabile. Sindicatul numără circa 3.400 de membri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata