Ionuţ Dumitru: Reducerea evaziunii fiscale cu două puncte procentuale ar aduce bugetul României pe excedent

27

Reducerea evaziunii fiscale cu două punte procentuale, de la 14% din PIB cât este în prezent, ar aduce bugetul României pe excedent, a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

‘Două puncte din 14% din PIB nu reprezintă mare lucru. Dar dacă vrem să luăm din evaziunea fiscală şi să aducem la buget, trebuie să reformăm sistemul. Partea de transparentizare a cheltuielilor este obligatorie. Nu o să fac pe nimeni să îmi plătească corect taxele şi impozitele dacă nu se simte pe poziţie de egalitate şi nu este tratat corect din perspectiva relaţiei cu statul’, a explicat Ionuţ Dumitru.

Citeste si:  Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu la persoane suspectate de evaziune fiscală

În ceea ce priveşte discuţiile referitoare la creşterea gradului de încasare, Ionuţ Dumitru afirmă că sunt „lungi şi fără rezultate”, acelaşi lucru observându-se şi în cazul reorganizării ANAF.

Preşedintele Consiliului Fiscal a dat exemplul Bulgariei care colectează mai mult ca procent în PIB, cu o cotă de TVA de 20%, faţă de România, cu o cotă de 24%. Și în privinţa gradului de colectare a TVA, Bulgaria stă mult mai bine, cu 85%, faţă de 52% în România.

‘În România încasăm doar jumătate, respectiv 52%. Diferenţa pe care nu o încasăm, de 48%, este cea mai mare din Europa. Bulgaria colectează 85% din TVA care ar trebui încasată’, a mai spus Dumitru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata