ANI: Mircea Diaconu nu poate ocupa o funcţie sau o demnitate publică până la 19 iunie 2015

17

Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului European, în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, precizează Agenţia Naţională de Integritate într-un comunicat transmis, miercuri, 12 martie.

”Lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la data de 19.06.2015: ‘dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului […] persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”’, precizează ANI.

Citeste si:  Premierul Boc respinge orice revenire la salarizarea din 2009 pentru bugetari

Totodată, Agenţia reaminteşte că la data de 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator.

”Raportat la acest fapt, Curtea Constituţională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că ‘votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti’ şi a constatat ‘existenţa unui conflict juridic de natura constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită”, adaugă sursa citată.

Citeste si:  CCR: Interdicţia de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcţie eligibilă, nu doar celei deţinute

În comunicat se mai precizează faptul că Agenţia Naţională de Integritate va utiliza toate instrumentele legale şi instituţionale în ceea ce priveşte respectarea interdicţiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata