Caşcaveaua de Valea Doftanei – Prahova, produsul tradiţional care are un festival al lui

53

Caşcaveaua de Valea Doftanei are o tradiţie de sute de ani, însă produsul a fost înregistrat la OSIM în 2006 şi are dedicat un festival local care se organizează de 13 ani.

Este bine cunoscut faptul că zonele montane din România sunt producătoare de brânzeturi, însă în Prahova se produce o caşcavea care este atât de bună şi de specială, încât aceasta a fost înregistrată de autorităţile locale la OSIM.

”Această îndeletnicire în privinţa producerii caşcavelei este moştenită din strămoşi. Ea are o reţetă despre care s-a demonstrat că nu se mai foloseşte într-o altă zonă a României. Produsul a fost înregistrat la OSIM cu atestatul 82374/2006 de către Primăria Valea Doftanei”, a declarat, primarul Ion Manea.

Citeste si:  Atracţii turistice în Prahova: O staţiune ce aşteaptă renaşterea şi un "palat" de sare subteran unic în Europa

Potrivit acestuia, majoritatea gospodăriilor din localitate au animale — oi şi vaci, al căror lapte este folosit pentru prepararea acestui produs a cărui reţetă este păstrată ”cu sfinţenie” şi transmisă din generaţie în generaţie.

Caşcaveaua de Valea Doftanei nu are o reţetă secretă, însă deosebirea dintre ea şi alte produse de acest gen de pe piaţă este dată de faptul că materia primă este 100% naturală, produsă în gospodăriile localnicilor, dar şi de priceperea gospodinelor care ştiu, ”fără prea multe vorbe, la ochi”, cât trebuie lăsată ca să prindă gustul tradiţional.

Citeste si:  Absolvenţii instituţiilor de învăţământ din promoţia 2015, care au 16 ani, pot beneficia 6 luni de indemnizaţie de şomaj

”Pentru ca acest produs să ajungă la comercializare, trebuie să treacă cel puţin 60 de zile de la momentul preparării lui”, a dezvăluit primarul.

Reţeta care trebuie urmată pentru a obţine caşcavea ca la Valea Doftanei pare simplă, însă priceperea şi experienţa îşi spun cuvântul în ceea ce priveşte rezultatul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata