CJ Vaslui a respins o cerere Chevron de amplasare a unei a cincea sonde de explorare a gazelor de şist

Consiliul Judeţean Vaslui a respins o cerere a companiei americane Chevon de a amplasa în comuna Dodeşti a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţ, motivul fiind faptul că primăria comunei respective nu a eliberat un aviz favorabil care să permită emiterea certificatului de urbanism.

‘În astfel de situaţii, legea cere ca certificatul de urbanism să fie eliberat doar în condiţiile în care reprezentantul unităţii administrativ — teritoriale eliberează, la rândul său, un aviz favorabil. Reprezentanţii instituţiei noastre au solicitat acest aviz de la Primăria comunei Dodeşti, dar nu s-a primit niciun răspuns în termenul prevăzut de lege. Astfel, nu am putut elibera certificatul de urbanism solicitat de Chevron’, a declarat, marţi, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Citeste si:  Europa riscă să piardă 30 de milioane de locuri de muncă din cauza revoluţiei gazelor de şist din SUA

Consiliul Local al comunei Dodeşti a aprobat în cursul anului trecut o hotărâre de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist.

Pe raza judeţului Vaslui au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist un număr de 15 consilii locale din comunele: Alexandru Vlahuţă, Băcani, Coroieşti, Dumeşti, Ghergheşti, Găgeşti, Murgeni, Perieni, Pochidia, Pogana, Puieşti, Pungeşti, Șuletea, Vinderei şi Tutova, toate fiind atacate la instanţă.

Opt dosare au fost câştigate la instanţa de fond de Instituţia Prefectului Judeţul Vaslui, acestea rămânând irevocabile, două dosare au fost câştigate la instanţa de fond de Instituţia Prefectului Judeţul Vaslui, două dosare se află pe rolul Tribunalului Vaslui, iar trei dosare se află pe rolul Curţii de Apel Iaşi, în recursurile formulate de Instituţia Prefectului, care pierduse în primă fază procesele.

Citeste si:  Chevron, gata să demareze explorarea gazelor de şist în România, în pofida protestelor

Chevron deţine în judeţul Vaslui patru perimetre pe care urmează să fie amplasate sonde de explorare. La momentul de faţă astfel de lucrări au demarat pe un perimetru situat în localitatea Siliştea, comuna Pungeşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata