BNR a suspendat dreptul la vot la Banca Comercială Carpatica pentru Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a dispus suspendarea, începând cu data de 12 martie, a dreptului la vot la Banca Comercială Carpatica pentru Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR a decis interzicerea achiziţionării de către cei doi a acţiunilor BCC şi a instituit obligaţia Băncii Carpatica de a aduce la cunoştinţa Băncii Centrale orice modificare privind deţinerile de acţiuni ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase.

Printre motivele invocate în Hotărârea BNR pentru adoptarea acestor măsuri se numără neîndeplinirea de către Ilie Carabulea a ‘criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii’, conform Regulamentului Băncii Naţionale privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, deoarece a suferit o condamnare pentru dare de mită şi este cercetat penal în stare de arest de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu.

Citeste si:  Ministrul Finanţelor despre o nouă reducere a CAS: Nu există bani în buget

De asemenea, un alt motiv invocat este modul de exercitare a drepturilor de vot prin delegare între Corneliu Tănase şi Ilie Carabulea, cu acordarea unei puteri discreţionare (fără a specifica modul de votare), fapt pentru care s-a constatat existenţa unei relaţii în care cei doi acţionari semnificativi se constituie ca un grup de persoane care acţionează în mod concertat, conform Regulamentului BNR nr 11/2007.

Din verificarea efectuată în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR, a rezultat că ‘domnul Corneliu Tănase nu mai îndeplineşte cerinţele privind calitate, prevăzute de lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia, din perspectiva reputaţiei acţionarului unei instituţii de credit’.

Citeste si:  BNR recunoaşte: Bancherii au trecut de criză aruncând povara pe clienţi. Cum comentaţi?

Ilie Carabulea deţine la Banca Comercială Carpatica o cotă de 41,2898% din acţiuni (deţinere directă), respectiv 4,1015% (deţinere indirectă prin Atlassib) şi 0,0042% (deţinere indirectă prin Safa SRL), iar Corneliu Tănase deţine 11,21792% din acţiuni (deţinere directă), respectiv 0,4449% (deţinere indirectă prin Atlassib) şi 0,0003% (deţinere indirectă prin Safa SRL).

Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pe 30 ianuarie, alături de Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ambii fiind puşi sub acuzare în dosarul ASF-Carpatica.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib şi Transcar, prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

Citeste si:  BNR a redus dobânda de politică monetară la 2% pe an

Pe 12 martie magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea omului de afaceri Ilie Carabulea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în dosarul ASF—Carpatica, în care acesta este acuzat de corupţie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă iar DNA poate face contestaţie, ce se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata