Reţete vechi de 100 de ani: Pateu de legume şi Mere pe pâine

17

Săptămâna aceasta, pentru că suntem în Postul Paştelui, vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem un fel principal – ”Pateu de legume”, iar la desert, ”Mere pe pâine”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Pateu de legume

Curăţă cartofi şi fierbe-i în apă, trece-i apoi prin sită şi subţiază-i cu apă. În apa fierbinte pui: măcriş, spanac, varză, cicoare şi alte legume. Când totul e fiert, toci aceste legume şi le rumeneşti în untdelemn.

Citeste si:  Reţete vechi de 100 de ani: Macaroane în loc de supă şi şerbet de flori de tei

Ia o formă, unge-o cu untdelemn, presară pesmet, toarnă jumătate piure de cartofi, pune deasupra celelalte legume şi deasupra acestora restul piureului. Stropeşte cu untdelemn şi pune la coptor.

Din altă parte ai fiert în apă: carote sau morcovi, napi, ţelină, sparanghel, le-ai tăiat în bucăţi, le-ai pus într-o formă între două straturi de piure de cartofi şi coapte, mult timp, la coptor.

Mere pe pâine

Curăţă merele şi taiele în felii. Pune-le să fiarbă în puţină apă.

În o parte din apa în care au fiert merele pune înăuntru zahăr şi lasă pe foc până ce se face siropul.

Citeste si:  Politehnica Iaşi şi-a solicitat intrarea în insolvenţă

Ia felii de miez de pâine rotunde şi groase cât un deget şi apeşi pe ele ca să se întărească miezul. Se rumenesc în untdelemn. Aşează-le pe farfuria de servit, pune pe fiecare pâine o bucată de măr şi torni deasupra siropul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata