Săptămâna aceasta, pentru că suntem în Postul Paştelui, vă propunem feluri de mâncare de post. Astfel, avem un fel principal – ”Pateu de legume”, iar la desert, ”Mere pe pâine”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.
Pateu de legume
Curăţă cartofi şi fierbe-i în apă, trece-i apoi prin sită şi subţiază-i cu apă. În apa fierbinte pui: măcriş, spanac, varză, cicoare şi alte legume. Când totul e fiert, toci aceste legume şi le rumeneşti în untdelemn.
Ia o formă, unge-o cu untdelemn, presară pesmet, toarnă jumătate piure de cartofi, pune deasupra celelalte legume şi deasupra acestora restul piureului. Stropeşte cu untdelemn şi pune la coptor.
Din altă parte ai fiert în apă: carote sau morcovi, napi, ţelină, sparanghel, le-ai tăiat în bucăţi, le-ai pus într-o formă între două straturi de piure de cartofi şi coapte, mult timp, la coptor.
Mere pe pâine
Curăţă merele şi taiele în felii. Pune-le să fiarbă în puţină apă.
În o parte din apa în care au fiert merele pune înăuntru zahăr şi lasă pe foc până ce se face siropul.
Ia felii de miez de pâine rotunde şi groase cât un deget şi apeşi pe ele ca să se întărească miezul. Se rumenesc în untdelemn. Aşează-le pe farfuria de servit, pune pe fiecare pâine o bucată de măr şi torni deasupra siropul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)