Iurie Darie, un actor pentru care vârsta însemna bucuria „misiunii împlinite”

A interpretat roluri principale în filme, precum: ”Băieţii noştri” (1959), ”Vacanţă la mare” (1962), ”Dragoste la zero grade” (1964), ”B.D. intră în acţiune” (1970), ”Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), ”Fraţii Jderi” (1974), ”Ringul” (1983), ”O zi la Bucureşti” (1986), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), ”Zâmbet de soare” (1987), ”Oglinda” (1993), ”Punctul zero” (1995).

De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii ”Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău în ”Tata” (stagiunea 1999-2000).

Actorul Iurie Darie a fost decorat de preşedintele României, la 30 mai 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Citeste si:  Bărbat prins furând un portofel dintr-o geantă, într-o sală de judecată a Tribunalului Bucureşti

În mai 2009, lui Iurie Darie i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti — festCO, iar în martie 2012, a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

La 1 iunie 2012, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate, actorul Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor — Walk of Fame, din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi ”Placheta Bucureştiului” din partea primarului general Sorin Oprescu.

Iurie Darie a fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu, având împreună un băiat Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959, care a moştenit talentul părinţilor săi. În 2002, regizorul Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucureşti, iar în decembrie 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

Citeste si:  Elena Udrea: Bătălia noastră e cu televizorul, PSD şi PNL nu ne încurcă, sunt de ignorat

După moartea prematură a Consuelei, Iurie s-a îndrăgostit de colega sa, actriţa Anca Pandrea, alături de care a trăit o poveste de dragoste ce a durat peste 20 de ani, culminând cu o cerere în căsătorie în cadrul unei emisiuni de divertisment. Alături de partenera sa de viaţă a filmat în anul 2004 în serialul de Televiziune „Numai iubirea”.

Îndrăgitul actor, care s-a stins din viaţă la 9 noiembrie 2012, niciodată nu a luat în seamă trecerea timpului. În urmă cu câţiva ani, întrebat ce înseamnă vârsta pentru el, spunea: ”Înseamnă o bucurie. O mare bucurie. Bucuria unui om care se simte cu misiunea împlinită”.

Citeste si:  Fostul Ministru al Apărării din Canada: extratereştrii conlucreaza cu guvernul SUA la transferul de tehnologie extraterestră - Video

El adăuga, într-un interviu despre viaţă şi profesie, că are „o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului”.

”Viaţa mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacţie profesională este atunci când nu simţi cum trece timpul şi eşti mereu în atenţia publicului”, mai spunea Iurie Darie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata