Raportul Stolojan privind „Programul UE din domeniul raportării financiare şi al auditului 2014-2020”, adoptat de plenul PE

Raportul eurodeputatului PDL Theodor Stolojan privind ”Programul UE din domeniul raportării financiare şi al auditului 2014-2020” a fost adoptat joi de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, cu 474 de voturi pentru şi 28 împotrivă.

Textul legislativ al eurodeputatului român cu privire la un programul de susţinere a unor activităţi specifice în domeniul standardelor internaţionale de contabilitate şi audit pentru perioada 2014-2020 vizează o mai bună transparenţă şi comparabilitate a rezultatelor financiare ale companiilor printr-o ameliorare a calităţii standardelor în domeniu, informează un comunicat al grupului PPE.

Citeste si:  Comisia Europeană a fost "contaminată" de lobby-ul în favoarea gazelor de şist

‘Standardele internaţionale de raportare financiară şi cele de audit sunt esenţiale pentru a asigura calitatea informaţiilor financiare raportate de către companiile din Uniunea Europeană şi din alte ţări terţe. Comparabilitatea şi transparenţa conferite de aceste raportări vor sta la baza deciziilor de investiţii din pieţele financiare şi de politici publice, economice şi sociale’, a declarat, în cadrul dezbaterii premergătoare, raportorul Theodor Stolojan, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri economice şi financiare a PE.

Prin programul adoptat, UE asigură cofinanţarea a trei organizaţii non-profit cu suma de 42 de milioane de euro. Este vorba despre ‘Fundaţia comitetului pentru standardele internaţionale de contabilitate (IASCF) — care prin Consiliul pentru standarde internaţionale de contabilitate (IASB) dezvoltă standardele internaţionale de raportare financiară — , Consiliul de supraveghere a interesului public (PIOB) — care supraveghează standardele internaţionale pentru audit, etică şi de educaţie pentru profesiunile contabile—, Grupul consultativ european pentru raportarea financiară (EFRAG), consilierul tehnic al Comisiei Europene, care evaluează dacă un standard internaţional de raportare financiară respectă legea companiilor din UE’, a declarat Theodor Stolojan.

Citeste si:  Podul Constanța, pericol de prăbușire

Cele trei organizaţii non-profit se vor implica în elaborarea standardelor internaţionale în condiţiile în care le este respectată independenţa, prevenindu-se astfel conflictul de interese. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata