Centralele nucleare nu pot fi niciodată 100% sigure, avertizează directorul AIEA

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a declarat luni, 17 martie, că organismul pe care-l conduce va continua să revizuiască normele de securitate în urma accidentului de la Fukushima, dar a ţinut să precizeze că o centrală nucleară nu poate fi niciodată 100% sigură, relatează AFP.

‘Pentru siguranţă este important ca procesul să fie evolutiv. Trebuie să îmbunătăţim continuu siguranţa, fără să cădem în autosatisfacţie’, a indicat el. Dar Amano a avertizat totodată că ‘o catastrofă naturală se poate produce oricând în lume” şi că „o securitate 100% nu există’.

Citeste si:  Aspirina nu este "cel mai bun" medicament în prevenirea afecţiunilor cardiace

Pe de altă parte, el consideră că ‘o parte din problemele legate de deşeurile şi de combustibilul nuclear folosit pot fi gestionate sub aspect tehnic, dar acceptarea socială şi politică este greu de obţinut’.

Aceste remarci survin într-un moment când, pe lângă cele şase reactoare ale centralei de la Fukushima, alte 48 de reactoare nucleare de pe întreg cuprinsul Japoniei sunt oprite pentru verificări.

Explozia produsă pe 11 martie 2011 la centrala nucleară de la Fukushima, după un cutremur urmat de tsunami, nu s-a soldat imediat cu victime din cauza radiaţiilor, dar se estimează că circa 1.650 de persoane au murit ulterior din cauza degradării condiţiilor de viaţă în zonă.

Citeste si:  Intelect radioactiv: cercetători norvegieni au ajuns la concluzii pesimiste privind „efectul Cernobîl” asupra locuitorilor ţării

Una din consecinţele exploziei de atunci este că opinia publică japoneză a devenit reticentă faţă de energia nucleară şi 80% din populaţia ţării cere o extinderea a producţiei de energie din alte surde decât cele nucleare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata