Sărbători religioase -17 martie

10

Ortodoxe

Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu

Greco-catolice

Sf. Alexie, Omul lui Dumnezeu

Romano-catolice

Sf. Patriciu, ep.

Sfântul Cuvios Alexie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 martie, s-a născut la Roma, în vremea împăraţilor Arcadie (395-408) şi Onoriu (395-423), din părinţi creştini, foarte bogaţi, Eufimian şi Aglaida.

Părinţii săi i-au găsit la vârsta cuvenită o logodnica de neam împărătesc, dar în seara logodnei Alexie a fugit de acasă, trăind necunoscut de nimeni, vreme de 17 ani la Edesa, în Siria. Când au început să iasă la iveala faptele lui bune şi viaţa virtuoasă, a plecat din oraş, ajungând — după multe peripeţii pe mare — înapoi la Roma. A trăit necunoscut de ceilalţi, chiar în curtea palatului părintesc, cu acordul tatălui său, primind milostenie de la cei care demult îi fuseseră supuşi. A putut vedea durerea nestinsă a mamei sale, dar şi durerea celei rânduite să-i fie logodnică.

Citeste si:  Mihai Voicu: Nu am înţeles exact ce tip de scenariu politic îşi doreşte PSD

Prin descoperire dumnezeiască, împăratul şi papa au fost înştiinţaţi în anul 411, în ziua de 17 martie, să caute în casa lui Eufimian pe ”omul lui Dumnezeu”. L-au găsit, chiar la câteva clipe după ce murise. O scrisoare scrisă de mâna Sfântului Alexie le-a arătat tuturor cine era el, de fapt.

Cu cinstea cuvenită unui sfânt, a fost aşezat într-o raclă de mare valoare, mulţi oameni primind — de atunci până astăzi — vindecare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata