Ucraina: Proiect de lege privind ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, înregistrat în Rada Supremă

Un proiect de lege privind ruperea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă şi denunţarea tratatelor ucraineano-ruse a fost înregistrat luni la secretariatul Radei Supreme (parlamentul unicameral), la iniţiativa deputatului Oleg Liaşko, liderul Partidului Radical, informează ITAR-TASS.

Acelaşi proiect de lege conţine o solicitare privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi NATO, indică agenţia de presă menţionată.

Astfel, potrivit textului, preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov i se cere să declare ‘pregătire de luptă completă pentru forţele armate, mobilizarea generală a rezerviştilor şi crearea unităţilor de voluntari’. Documentul mai stipulează ca Ucraina să ceară guvernelor SUA şi statelor membre NATO ‘acordarea de ajutor material şi asistenţă tehnică sub forma de echipamente moderne militare şi arme’; ‘ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia‘ şi instituirea regimului de vize pentru ruşi.

Citeste si:  SOCAR îşi va reduce exporturile de gaze în 2014

Autorul proiectului mai propune denunţarea Tratatului de bază dintre Ucraina şi Federaţia Rusă şi a tuturor acordurilor privind staţionarea Flotei Rusiei în Crimeea.

De asemenea, acesta propune stabilirea taxei de tranzit pentru gazele ruseşti pe teritoriul Ucrainei în valoare de 500 de dolari la mia metri cubi, iar în cazul unui refuz din partea Federaţiei Ruse de a plăti această sumă, suspendarea imediată a tranzitului de gaze.

Se propune suspendarea difuzării canalelor de televiziune şi de radio ruseşti şi distribuirea de publicaţii tipărite, care ‘sunt folosite ca instrumente de propagandă împotriva Ucrainei’.

Citeste si:  Preşedintele Turcinov: Ucraina nu va accepta niciodată "ocuparea teritoriului său"

Forţele de ordine sunt invitate să ‘ia măsuri dure pentru a stăvili toate acţiunile separatiste ‘ în estul Ucrainei, iar Ministerul Justiţiei şi Parchetul să iniţieze procedura de interzicere a Partidului Comunist şi a Partidului Regiunilor, al fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Oleg Liaşko, cunoscut pentru atitudinea sa radicală, propune ca acei cetăţeni ucraineni care participă la ‘manifestaţii separatiste’ să fie declaraţi ‘complici ai ocupantului’ şi să fie privaţi de cetăţenia ucraineană şi urmăriţi penal pentru trădare de stat. Mai mult, el propune instituirea pedepsei cu moartea pentru ‘dezertori’, ‘sabotori, hoţi, criminali şi spioni’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata