Hunedoara: Cetatea Regală a Haţegului, promovată prin trasee turistice organizate de voluntarii Geoparcului Dinozaurilor

10

Cetatea Regală a Haţegului, cunoscută în secolele XIII-XIV ca un punct cheie de acces spre centrul Transilvaniei, va fi promovată prin două noi trasee turistice care au început să fie pregătite, de luni, de un grup de voluntari din Geoparcul Dinozaurilor Țara Haţegului, acţiunea fiind sprijinită de autorităţile locale.

Voluntarii din Geoparc vor amenaja două trasee de acces, cu grade de dificultate diferite, către ruinele cetăţii şi punctele de belvedere ale Țării Haţegului. Turiştii care vor parcurge aceste rute de acces vor fi ghidaţi de indicatoare şi panouri informative realizate de către voluntari, după ce traseul a fost verificat ‘la pas’ de către organizatori.

Citeste si:  Topul Naţional, carte de vizită a mediului de afaceri, reuneşte peste 6.480 de operatori economici

‘În următoarea perioadă, voluntarii vor începe lucrările de curăţare şi ecologizare a celor 3,5 kilometri de traseu, vor amenaja două puncte de belvedere, vor amplasa indicatoare de traseu şi patru panouri informative. Iniţiativa voluntarilor pentru Geoparc vine ca o completare necesară a actualei semnalizări turistice a Cetăţii Regale a Haţegului, care se limitează doar la prezenţa unor indicatoare pe DN 66 Simeria-Petroşani, fără alte marcaje de traseu spre obiectiv’, a explicat purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Țara Haţegului, Adina Popa.

Primul traseu, considerat o variantă uşoară, porneşte de la Popasul turistic ‘Zimbrul’, de pe Dealul Haţegului şi este accesibilă pentru toţi turiştii iubitori de drumeţii. A doua variantă, mai dificilă, porneşte din satul Subcetate şi este recomandată persoanelor familiarizate cu alpinismul şi condiţiile mai grele de pe potecile de munte.

Citeste si:  Brașov: Ceata de Feciori, cel mai bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului în perioada sărbătorilor

Panourile ce vor fi montate pe trasee vor fi realizate în urma unui concurs de grafică iniţiat de voluntari, aflat în derulare. Cei care doresc să se înscrie la concurs o pot face până pe 24 martie, dacă prezintă o schiţă sau un desen ce reproduc Cetatea Regală a Haţegului din perioada medievală.

Cetatea Haţegului a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a jucat un rol important în zonă, din punct de vedere militar, politic, economic şi centru administrativ. Cetatea a fost amplasată într-o zonă cu o vizibilitate foarte bună a căilor de acces în Țara Haţegului, prin care se făcea legătura cu centrul Transilvaniei.

Citeste si:  Marius Tucă: Am aceleaşi aripi, dar am alt zbor

Iniţiativa voluntarilor pentru Geoparc, intitulată ‘Amenajare traseu Cetatea Regală a Haţegului’ este un proiect al Geoparcului Dinozaurilor Țara Haţegului-Universitatea din Bucureşti derulat de Asociaţia ‘Drag de Haţeg’ şi susţinut de primăriile din oraşul Haţeg şi comuna Sântămăria Orlea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata