Kievul cere comunităţii internaţionale să nu recunoască Crimeea, nici viitorul său acord cu Rusia

8

Ministerul ucrainean de Externe a cerut marţi, 18 martie, comunităţii internaţionale să nu recunoască ‘Republica Crimeea’, proclamată luni de autorităţile separatiste din peninsulă, şi niciun acord pe care aceasta l-ar putea încheia, relatează France Presse.

Autorităţile separatiste din republica autonomă din sudul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia, care urmează să fie aprobată printr-un acord între Moscova şi ‘statul lor’.

‘Având în vedere că independenţa Crimeii a fost proclamată de un organism nelegitim în urma unui referendum neconstituţional, ce a avut loc cu încălcarea grosolană a normelor europene, Ministerul de Externe al Ucrainei adresează tuturor membrilor comunităţii internaţionale o cerere presantă de a se abţine să recunoască pe plan internaţional +Republica Crimeea+’, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul diplomaţiei Kievului.

Citeste si:  Posibilă reuniune la nivel european săptămâna viitoare privind embargoul impus de Moscova produselor agroalimentare

Dreptul internaţional în vigoare interzice statelor să recunoască ‘pseudostate’ sau ‘orice situaţie, acord sau aranjament’ consecutive creării lor, ‘dacă aceasta rezultă în urma utilizării ilegale a forţei’, declară MAE ucrainean, într-o aluzie la acordul care se pregăteşte cu Rusia.

Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Rusia că a utilizat ‘forţa şi ameninţarea cu recurgerea la forţă’ pentru a sprijini proclamarea independenţei Crimeii.

‘Ținând cont de statutul de putere nucleară al Rusiei’, acest proces ‘are un caracter deosebit de periculos pentru integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţională pe ansamblu’, se mai afirmă în comunicat.

Citeste si:  Cele zece culori la modă pentru toamna anului 2015

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) şi-au exprimat deja sprijinul pentru alipirea Crimeii la Rusia, în pofida condamnărilor şi sancţiunilor din partea Occidentului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Dezvoltati-va economic si veti fi cu siguranta tari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata